Sól i Pieprz Wydanie Specjalne Ciasta na Wielkanoc 01/2022

Ciasta na Wielkanoc to najnowsze wydanie specjalne magazynu Sól i Pieprz. Znajdziecie w nim moc przepysznych inspiracji na świąteczne słodkości. Między stronami kryje się aż 51 sprawdzonych przepisów, a do tego szkoła pieczenia krok po kroku. Sprawdźcie co jeszcze serwujemy w tym numerze!

Spis treści:

Serniki
Dla smakoszy
Wielkanocna klasyka- Ciasta na bazie sera mają różne oblicza, ale jedno jest pewne – muszą się znaleźć na świątecznym stole. A czy będą z czekoladą, owocami czy bakaliami, to już zależy tylko od was.

Mazurki
Do wyboru, do koloru -Ciasta jak malowane
Przeważnie są na kruchym spodzie, a to, co najważniejsze, dzieje się na wierzchu. Masę kajmakową, czekoladową lub inną dekoruje się bakaliami, kandyzowanymi owocami, lukrem czy konfiturą – im obficiej, tym lepiej. Bo musi być słodko!

Z makiem
Na szczęście- Wiosenny czas obfitości
Mak wróży pomyślność, więc warto częściej szykować wypieki z niebieskimi ziarenkami. Będą pysznym uzupełnieniem świątecznego repertuaru.

Szkoła pieczenia
Krok po kroku. Wytworne torty i wymyślne przekładańce wcale nie są trudne do zrobienia, gdy mamy dokładne wskazówki, jak je przygotować. Przekonajcie się sami!

Baby, babeczki
Puszyste i aromatyczne.
Królowe świątecznego stołu. Puchate drożdżowe, a dla mniej cierpliwych ucierane i piaskowe albo małe babeczki na jeden kęs, idealne do koszyczka – tak czy owak babka wielkanocna to deser obowiązkowy.

Wyjątkowo dekoracyjne
Słodkie wariacje. Kuszące kolorami.
Wielkanoc to nie tylko baby, serniki i mazurki. Dla urozmaicenia słodkiego menu przygotujmy również mniej
tradycyjne desery, które dekoracjami nawiązują do święta Paschy.

Warto wiedzieć
Nowości ze sklepowych półek
Akcesoria do pieczenia
 

Czy można sobie wyobrazić święta bez słodkich wypieków? Na pewno
nie! Nawet jeśli na co dzień mogą one dla nas nie istnieć, to kilka
razy w roku dajemy sobie na nie przyzwolenie i łasuchujemy bez
wyrzutów sumienia. Tak nakazuje tradycja przekazywana z pokolenia
na pokolenie, a poza tym domowe ciasta mają w sobie coś magicznego.
Przypominają beztroskie dzieciństwo i przywołują miłe wspomnienia.
Skorzystajcie zatem z naszych pomysłów i rozpieszczajcie swoich bliskich.
Wesołych Świąt!

Redaktor prowadząca, Małgorzata Janicka-Gruca 

Przepisy z magazynu