Czerwcowe Moje Gotowanie to zbiór najsmaczniejszych pomysłów na sezonowe warzywa i owoce. W tym numerze znajdziecie najlepsze przepisy na szparagi, truskawki i wiele wiele innych smakołyków! Oprócz tego między stronami czekają przydatne porady i sprawdzone receptury od naszych ekspertów kulinarnych oraz ciekawa rozmowa z Tomaszem Jakubiakiem.
mat. redakcyjne
W dziale KUCHNIA DOMOWA:
Król sezonu
Szparagi przejmują kuchnię
Białe, zielone i fioletowe! Ulubione warzywa późnej wiosny potrafią zawojować podniebienia. W sałatkach czy naleśnikach, na chrupiącym cieście bądź frittacie – warto zajadać się nimi od śniadania do kolacji
SZYBKO, łatwo, pysznie
Barwny i apetyczny Dzień Dziecka
Pomysł na oryginalny prezent – wyjątkowe kulinarne party, podczas którego najmłodsi zrobią lodowe desery, arbuzową lemoniadę oraz fajitas z kurczakiem
Dania główne
Soczyste filety – pochwała prostoty
Gdy za oknem świeci słońce, a przyroda zachęca, by korzystać z jej uroków, najlepiej sprawdzają się szybkie i nietrudne do przyrządzenia obiady. Ryba, kurczak czy kaczka w doborowym towarzystwie warzyw to wyśmienity wybór
PO PROSTU ZRÓB TO!
Sos holenderski
Doskonały towarzysz nie tylko warzyw, ale również jajek, drobiu i ryb, jest łatwiejszy do przygotowania niż się wydaje
JESTEM WEGE
Makarony prosto z Azji
Nitki z mąki ryżowej, pszenny udon oraz gryczany soba znakomicie sprawdzają się jako sycąca baza do pełnych kolorów, smaków i aromatów dań. Świetny pomysł dla tych, którzy potrzebują kulinarnych nowości
Sama słodycz
Truskawki i śmietana – wymarzona para
Przepyszny owocowo-kremowy duet doskonale odnajduje się w towarzystwie biszkoptów czy ciastek, a także w innych wyrafinowanych deserach, które już samym wyglądem mogą przyprawić o zawrót głowy
Codziennie w dobrej formie
Idealne menu na wycieczkę
Porcja dodających energii przekąsek w sam raz do plecaka
W kuchni z mistrzami
Robert Sowa
Smakowite wspomnienia
Przenosimy się do czasów dzieciństwa, by przypomnieć sobie ukochane domowe pyszności
Cristina Catese
Groszek – zielona radość
Strączki skrywające soczyste ziarna prezentują swe wyjątkowe oblicze w pełnych witamin daniach
Daria Ładocha
Coś dla małych łasuchów
Przepisy na proste do przyrządzenia frytki i mrożone desery uwielbiane przez dzieciaki
Do poczytania przy stole
Rozmowa z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
o roli jurora w programie „MasterChef Junior”, tacierzyństwie i kulinarnych gustach maluchów
Świat na talerzu: BEJRUT
Libańska stolica kontrastów
Elegancka perła Wschodu z burzliwą wojenną przeszłością jest mieszanką kultur i religii. Miasto wspaniale łączy arabskie tradycje, oferując niezliczoną ilość przysmaków