Moje Gotowanie sierpień 2021

Sierpniowy numer "Moje Gotowanie" to pyszności z tropikalnymi owocami - arbuz i melon królują na przekąski i desery. Polecamy też tajniki kuchni wegetariańskiej, podpowiadając jak wykorzystać jackfruita i jak upiec 8 drożdżowych pyszności na lato. Do tego polecamy przepisy od naszych kulinarnych ekspertów: Roberta Sowy, Cristiny Catese i Beaty Śniechowskiej.

W dziale KUCHNIA DOMOWA:

Królowie sezonu -  Arbuz i melon – soczyści kuzyni Podczas upalnych dni są niezastąpioną orzeźwiającą przekąską. Warto poznać je od mniej znanej strony – jako główne składniki sałatki lub pizzy, w roli eleganckiego deseru lub grillowanej przystawki

Szybko łatwo pysznie - Makarony i kluseczki z jednego garnka Penne, spaghetti, spirelli, tortellini i gnocchi – 5 pomysłów na ekspresowe potrawy z kilku składników zaczerpniętych z tak lubianej przez Polaków włoskiej kuchni

Do smaku  - Estragon wspaniały Aromatyczne zielone listki cenione przez europejskich kucharzy mają podwójną moc: nadają daniom wyjątkowość i doskonale wspomagają trawienie

Dania główne - Wypełnij talerz obfitością lata Idealnie skomponowane obiady z dużą ilością warzyw: stek z talarkami z ziemniaków, krewetki z tagliatelle z cukinii, kurczak pod parmezanem z salsą pomidorową lub na sałatce Waldorf

Kulinarne odkrycie - Jackfruit: orientalny owoc zamiast mięsa Egzotyczny chlebowiec obdarza nas skarbem, którego miąższ konsystencją do złudzenia przypomina drób. Przybliżamy zalety tego uniwersalnego produktu

Po prostu zrób to! Orzeźwiające lody na patyku Zachęcamy do przygotowania domowych mrożonych słodkości: z mango i jogurtu, a także z ananasa i... ogórków!

Sama słodycz - Drożdżowe wypieki jak u mamy W wakacje najlepiej sprawdzają się tradycyjne, proste ciasta z owocami: placek z brzoskwiniami, babka z jagodami czy bułeczki z agrestem

Codziennie w dobrej formie -  Warto jeść mniej mięsa Wszystko na temat diet roślinnych: jak komponować posiłki, by uniknąć niedoborów składników odżywczych, być sytym i czerpać radość z ucztowania

W dziale W KUCHNI Z MISTRZAMI:

Beata Śniechowska - Chłodniki – pyszne ukojenie Przepisy na orzeźwiające zupy, które zachwycają smakami i kolorami, umilając upalne popołudnia

Robert Sowa - Wegetariańskie inspiracje Poznajemy niezwykłe zalety bezmięsnej kuchni i zasady komponowania roślinnych potraw

Cristina Catese - Pełnia sezonu, radości i aromatu Mistrzyni włoskiej kuchni zaprasza na tradycyjną piadinę z mozzarellą i bakłażanem oraz inne poprawiające nastrój pyszności

W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE: 

Świat na talerzu Chile Festiwal smaków nad Pacyfikiem W położonym między oceanem a Andami kraju zachwycimy się niepowtarzalnymi słodkościami, wyśmienitą wołowiną, dorodnymi owocami i warzywami oraz winem cenionym przez koneserów na całym świecie