Moje Gotowanie Wydanie Specjalne Domowe pieczywo 6/2021

Domowe pieczywo - bułeczki, bochenki, chleb tostowy i inne... to wszystko jest w zasięgu ręki! Nowe Moje Gotowanie Wydanie Specjalne Domowe pieczywo to przepisy na najlepsze bułki oraz chleby w różnych wariantach. W środku aż 34 przepisy na pieczywo na zakwasie, drożdżowe lub bez glutenu. Do tego propozycje dla zabieganych - z sodą i proszkiem do pieczenia.

Spis treści numeru:

4-25 Bułki i chleby na zakwasie

26-49 Drożdżowe wypieki

50-65 Pyszności bez glutenu 

67-78 Pieczywo dla zabieganych

Wszyscy, bez względu na wiek i rodzaj preferowanej diety, kochamy pieczywo, a w szczególności chleb. Rumiane bochenki o złocistej skórce, z posypką albo bez, pszenne, żytnie czy mieszane – mają swoich zwolenników. I choć w różnych zakątkach Polski inaczej nazywa się poszczególne części chleba (wszak to, co w gwarze poznańskiej jest kromką, gdzie indziej nosi miano przylepki lub piętki), jedno jest pewne – jeśli mowa o domowym wypieku, każdy kawałek czy nawet najdrobniejszy okruszek jest wyborny! Na myśl o zapachu świeżo upieczonego bochenka bądź bułeczek od razu człowiek robi się głodny, a przed oczami pojawia się sielski obraz niespiesznego śniadania. Dzięki przepisom w tym wydaniu codziennie możecie doskonalić swoje piekarskie umiejętności. Zebraliśmy sprawdzone receptury z użyciem zakwasu (te wymagają najwięcej cierpliwości), a także z wykorzystaniem drożdży. Mamy też chleby i bułki bez glutenu (z mniej popularnych mąk, z dużą ilością zdrowych nasion) oraz propozycje dla bardziej zabieganych smakoszy (z proszkiem do pieczenia i sodą). Koniecznie przetestujcie wszystkie! Życzę samych udanych wypieków i aromatycznych poranków.

Przepisy z magazynu