Jak to jest możliwe?

Wok na grillu – sprzęt z systemem GBS

Nowoczesne grille pozwalają na znacznie więcej niż klasyczne grille sprzedawane jeszcze kilkanaście lat temu. Doskonałym tego przykładem jest sprzęt od renomowanego amerykańskiego producenta – marki Weber. Zarówno w grillach gazowych (takich jak np. Genesis II EP-335), jak i w grillach węglowych (których przedstawicielem jest Master-Touch 5750) zastosowany został bowiem unikalny, dwuczęściowy ruszt z wymiennym wkładem środkowym. Taki wkład można w łatwy sposób wymieniać, w zależności od tego, jaką potrawę chcemy przyrządzić na naszym grillu. Gourmet BBQ System (w skrócie: GBS), o którym mowa, pozwala przy tym na przygotowanie szeregu dań, które nie są kojarzone typowo z grillem. Przykładowo na kamieniu do pizzy przyrządzimy smakowitą pizzę lub ciasto, na wkładzie do gofrów i kanapek – niezwykłe w smaku gofry lub tosty, a na żeliwnej płycie – smakowite placki ziemniaczane lub naleśniki. Wśród wymiennych rusztów z systemu GBS znajdziemy także zestaw do woka z rusztem do gotowania na parze. Przygotujemy w nim nie tylko tradycyjną japońską zupę ramen, ale również przyrumienimy na nim plastry mięsa i warzywa, przyrządzając inne smakowite potrawy. Ten żeliwny wok został pokryty emalią porcelanową, która zapewnia jego wysoką trwałość. Taki wkład wok dostępny jest w zestawie z pokrywką.

Wok w systemie GBS – idealny do przygotowania dań w metodzie stir-fry

Wok do grillowania zwiększa nasze możliwości kulinarne. Możemy na nim przygotować wiele dań w metodzie stir-fry opierającej się o smażenie z intensywnym mieszaniem. Dzięki tej metodzie smażenia bardzo szybko przyrządzimy potrawę wieloskładnikową, która będzie się jednocześnie wyróżniać doskonałym smakiem i aromatem.

Przykładem takiej potrawy jest kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami. Do przyrządzenia jej 2 porcji niezbędne będzie 100 g kaszy gryczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 100 g boczku, 1 łyżka oliwy, 1 por, 1 mała cukinia, 1 ząbek czosnku, pół szklanki zielonego groszku, 2 łyżeczki oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka papryki w proszku i garść posiekanego szczypiorku. Na początek gotujemy kaszę gryczaną, wyjmujemy na talerz i odcedzamy oraz mieszamy z sosem sojowym, pozostawiając ją do ostudzenia. Następnie na woku w systemie GBS przy średniej temperaturze podsmażamy na oliwie pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy do niego pokrojonego w kostkę pora oraz pokrojony w kostkę czosnek. Całość smażymy przez około 3 minuty. Po tym czasie do potrawy dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz opłukany na sitku groszek, doprawiając danie pieprzem, solą oraz papryką. Smażymy całość przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dosypujemy do woka kaszę gryczaną z sosem sojowym, mieszamy z daniem i smażymy przez około 2 minuty. Kaszę gryczaną smażoną z boczkiem i warzywami podajemy posypaną szczypiorkiem.

Korzystając z nowoczesnych grilli, takich jak te od firmy Weber, przyrządzimy unikalne w smaku potrawy, także te, które nie są kojarzone typowo z grillowaniem. Dzięki temu zaskoczymy naszych gości i sprawimy, że będą oni długo wspominać spotkanie przy grillu.