Kilka słów o kuchni ukraińskiej
Tradycyjna kuchnia ukraińska jest niezwykle zróżnicowana i bogata, ponieważ stanowi mieszankę wpływów polskich, litewskich, rosyjskich, żydowskich, mołdawskich, rumuńskich, tatarskich oraz ormiańskich. W Ukrainie istnieje bardzo wyraźny podział regionalny, a każdy z terenów zawdzięcza swój kulinarny charakter oddziaływaniu innej kultury. Przykładowo, kuchnia lwowska obfituje w inspiracje żydowskie, ormiańskie i polskie – stąd podobieństwo do wielu dań, które znamy z naszych domów – a na Bukowinie można dostrzec nawiązania do smakołyków z pobliskiej Rumunii1.
Pomimo że wiele potraw naszych sąsiadów ma swoje korzenie w kulturach innych narodów, sposób ich przygotowania i świetne produkty są już charakterystyczne dla ich tradycji kulinarnej. Dania kuchni ukraińskiej nie są uznawane za wyrafinowane, jednak zachwycają głębokim smakiem i niepowtarzalnymi aromatami. Zawdzięczają je prostocie przygotowania oraz wykorzystaniu wyjątkowych składników – świeżych, marynowanych i wędzonych. Choć istotną rolę odgrywają ryby i mięsa (wołowina, baranina, wieprzowina i drób), wegetarianie także znajdą dla siebie wiele ciekawych propozycji.
Kuchnia ukraińska a dieta wegetariańska
Podstawą kuchni ukraińskiej są dania mączne, wypieki oraz potrawy oparte na kaszach i warzywach.
Flagową i najbardziej popularną pozycją jest barszcz ukraiński. Tradycyjnie przygotowuje się go ze słoniny, buraków, kapusty i innych jarzyn, wzbogaconych sporą ilością czosnku i śmietany, jednak przepis jest często modyfikowany, np. w zależności od regionu. Spożywa się go także w wersji postnej – świetnej dla wegetarian – z dodatkiem białej fasoli2.
Jeśli chcesz poznać jego smak, a nie masz czasu lub możliwości przygotować zupy od podstaw, dobrym rozwiązaniem będzie wypróbowanie mrożonego Barszczu ukraińskiego Hortex. Dzięki odpowiedniemu mrożeniu świeżych warzyw – w szczycie sezonu – produkty tego producenta są smaczne i pełnowartościowe.
Do innych, najbardziej znanych ukraińskich specjałów należą:
- zupa solanka,
- bliny – placki przygotowywane na zaczynie drożdżowym,
- młynci – ich cieńsza wersja, podobna do naleśników,
- różne pierogi,
- wareniki,
- watruszki – drożdżowe bułki ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem, smażone na głębokim tłuszczu,
- syrniki – placuszki serwowane na słodko, z konfiturami, miodem lub kwaśną śmietaną,
- płow warzywny,
- chleb korowaj – rodzaj kołacza pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego,
- sękacz,
- kutia3.
Jednym z najważniejszych aspektów kuchni ukraińskiej jest naturalność produktów. W kraju, który słynie z rolnictwa i urodzajnych czarnoziemów są one łatwo dostępne, np. na ogromnych targach warzywnych lub bezpośrednio od hodowców czy producentów. Dlatego wegetarianie znajdą wśród propozycji kulinarnych naszych sąsiadów wiele inspiracji i pomysłów na bezmięsne pyszności.
Poznaj przepisy na tradycyjne ukraińskie zupy i pysznie eksperymentuj w kuchni!
Tradycyjne dania ukraińskie – przepis na płow w wersji wege
Najbardziej charakterystycznym daniem kuchni krymskiej jest płow, czyli danie jednogarnkowe na bazie ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. W wersji wegetariańskiej wystarczy użyć samych jarzyn, a wspaniały aromat nadadzą potrawie cebula, czosnek i przyprawy.
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- duża marchewka
- duży korzeń pietruszki
- 1-2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół opakowania Fasolki szparagowej Hortex (zielonej lub żółtej)
- opakowanie Mixu brokułu i kalafiora Hortex
- olej lub oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki, a cebulę w kostkę.
- W większym garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj marchewkę i pietruszkę.
- Wsyp suchy ryż i mrożone warzywa do garnka, podsmażaj przez ok. 3 minuty.
- Dolej zimną wodę, przypraw solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie wymieszaj.
- Na wierzch połóż ząbki czosnku w łupinach.
- Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, bez otwierania garnka czy mieszania.
- Po tym czasie sprawdź konsystencję dania. Jeśli jest zbyt wodniste, odparuj je przez chwilę na ogniu, bez pokrywki.
Obiad po ukraińsku? Przepis na gołąbki z fasolą
Gołąbki po ukraińsku z białą fasolą to pyszna i aromatyczna propozycja dla wegetarian. Dodatek warzyw i suszonych ziół nadaje im intensywnego smaku. Możesz podać gołąbki z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.
Składniki:
- główka białej kapusty
- 2 puszki białej fasoli
- pół opakowania Włoszczyzny paski Hortex
- 300 g pieczarek
- 1 cebula (obrana, pokrojona w drobna kostkę)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki cząbru
- sól i pieprz do smaku
- 300 ml bulionu warzywnego
- szklanka passaty pomidorowej
Przygotowanie:
- Usuń uszkodzone liście z kapusty, wytnij głąb i obgotuj w dużym garnku we wrzącej wodzie, do momentu, aż liście zmiękną.
- Wyjmij i przestudź kapustę, a następnie oddziel liście, pozbywając się grubych nerwów. Uważaj, żeby ich nie uszkodzić.
- Poszatkuj drobno pieczarki lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę i dodaj mrożoną włoszczyznę. Smaż ok. 5 minut.
- Wyłóż całość do miski, aby warzywa ostygły.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż pieczarki do lekkiego zrumienienia.
- Odcedź fasolę z zalewy. Odłóż połowę, a drugą – zmiksuj na mus.
- Dodaj do musu warzywa i pieczarki, wymieszaj a następnie dodaj odłożoną fasolę.
- Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj farsz na liście kapusty i szczelnie zawijaj, formując gołąbki.
- W większym garnku ułóż na dnie niewykorzystane liście kapusty, a na nich zawinięte gołąbki.
- Zalej bulionem wymieszanym z passatą pomidorową i duś ok. 40 minut, do miękkości kapusty.
Ukraińskie potrawy na słodko – przepis na syrniki
Syrniki są tradycyjnymi, ukraińskimi placuszkami na bazie twarogu, które najczęściej podaje się na słodko, np. z dodatkiem miodu, bakalii, konfitur lub kwaśnej śmietany.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 łyżki mąki (i odrobina do obtoczenia)
- 1 jajko
- olej do smażenia
- ulubiony dżem lub konfitury, np. truskawkowe lub malinowe
Przygotowanie:
- Wymieszaj twaróg z mąką i jajkiem.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wsyp odrobinę mąki do miseczki.
- Nabieraj łyżką kuchenną masę serową i obtaczaj w mące, formując kształt małego placuszka.
- Smaż placuszki na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
- Podawaj z ulubioną konfiturą lub innymi dodatkami.
Nasz kulinarny tip:
Nie musisz korzystać z gotowego dżemu lub konfitur! Aby mieć pewność co do ich składu, łatwo przygotujesz pyszną, domową wersję, korzystając np. z mrożonych truskawek, malin lub jagód Hortex. Możesz dodać do nich cukier albo jego zamiennik, m.in.: miód, syrop z agawy czy ksylitol albo w ogólne z niego zrezygnować, według własnych preferencji czy diety.
Swojska kuchnia ukraińska – przepis na wareniki z wiśniami i kwaśną śmietaną
Ukraińskie wareniki, o których pisał sam Nikołaj Gogol, bardzo przypominają nasze pierogi. Najczęściej są nadziewane ziemniakami, makiem lub wiśniami. Ta ostatnia propozycja jest bardzo ciekawa, ponieważ polskie pierogi na słodko jemy najczęściej z jagodami, truskawkami czy twarogiem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 opakowanie Wiśni Hortex
- 2 łyżki cukru
- kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj olej oraz sól.
- Utwórz kopczyk z małym wgłębieniem u góry.
- Wlewaj do niego partiami gorącą wodę – od razu zagniatając ciasto.
- Wyrób ciasto, aby było elastyczne.
- Przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm.
- Mrożone wiśnie przekrój na pół (bez rozmrażania, aby nie puściły soku).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrajaj szklanką kółka, wykładaj na nie wiśnie (nie za dużo, aby pierożki się skleiły) i posypuj odrobiną cukru. Uformuj pierożki, zawijając brzegi w ulubiony sposób.
- Wkładaj je partiami na gotującą osoloną wodę z łyżką oleju i gotuj je, aż do wypłynięcia.
- Ugotowane wareniki podawaj z kwaśną śmietaną.
1 https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/kuchnia-ukrainska-czego-warto-sprobowac-5617625
2 Kuchnia ukraińska i inne kuchnie kresowe, praca zbiorowa, 2022
3 Tamże