Kilka słów o kuchni ukraińskiej

Tradycyjna kuchnia ukraińska jest niezwykle zróżnicowana i bogata, ponieważ stanowi mieszankę wpływów polskich, litewskich, rosyjskich, żydowskich, mołdawskich, rumuńskich, tatarskich oraz ormiańskich. W Ukrainie istnieje bardzo wyraźny podział regionalny, a każdy z terenów zawdzięcza swój kulinarny charakter oddziaływaniu innej kultury. Przykładowo, kuchnia lwowska obfituje w inspiracje żydowskie, ormiańskie i polskie – stąd podobieństwo do wielu dań, które znamy z naszych domów – a na Bukowinie można dostrzec nawiązania do smakołyków z pobliskiej Rumunii1

Pomimo że wiele potraw naszych sąsiadów ma swoje korzenie w kulturach innych narodów, sposób ich przygotowania i świetne produkty są już charakterystyczne dla ich tradycji kulinarnej. Dania kuchni ukraińskiej nie są uznawane za wyrafinowane, jednak zachwycają głębokim smakiem i niepowtarzalnymi aromatami. Zawdzięczają je prostocie przygotowania oraz wykorzystaniu wyjątkowych składników – świeżych, marynowanych i wędzonych. Choć istotną rolę odgrywają ryby i mięsa (wołowina, baranina, wieprzowina i drób), wegetarianie także znajdą dla siebie wiele ciekawych propozycji.

Czy wiesz, że ulubione napoje naszych sąsiadów to kwas chlebowy i kompot z owoców? - infografika.

Kuchnia ukraińska a dieta wegetariańska

Podstawą kuchni ukraińskiej są dania mączne, wypieki oraz potrawy oparte na kaszach i warzywach. 

Flagową i najbardziej popularną pozycją jest barszcz ukraiński. Tradycyjnie przygotowuje się go ze słoniny, buraków, kapusty i innych jarzyn, wzbogaconych sporą ilością czosnku i śmietany, jednak przepis jest często modyfikowany, np. w zależności od regionu. Spożywa się go także w wersji postnej – świetnej dla wegetarian – z dodatkiem białej fasoli2

Jeśli chcesz poznać jego smak, a nie masz czasu lub możliwości przygotować zupy od podstaw, dobrym rozwiązaniem będzie wypróbowanie mrożonego Barszczu ukraińskiego Hortex. Dzięki odpowiedniemu mrożeniu świeżych warzyw – w szczycie sezonu – produkty tego producenta są smaczne i pełnowartościowe. 

Do innych, najbardziej znanych ukraińskich specjałów należą:

  • zupa solanka,
  • bliny – placki przygotowywane na zaczynie drożdżowym,
  • młynci – ich cieńsza wersja, podobna do naleśników,
  • różne pierogi,
  • wareniki,
  • watruszki – drożdżowe bułki ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem, smażone na głębokim tłuszczu,
  • syrniki – placuszki serwowane na słodko, z konfiturami, miodem lub kwaśną śmietaną,
  • płow warzywny,
  • chleb korowaj – rodzaj kołacza pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego,
  • sękacz,
  • kutia3.

Jednym z najważniejszych aspektów kuchni ukraińskiej jest naturalność produktów. W kraju, który słynie z rolnictwa i urodzajnych czarnoziemów są one łatwo dostępne, np. na ogromnych targach warzywnych lub bezpośrednio od hodowców czy producentów. Dlatego wegetarianie znajdą wśród propozycji kulinarnych naszych sąsiadów wiele inspiracji i pomysłów na bezmięsne pyszności.

Poznaj przepisy na tradycyjne ukraińskie zupy i pysznie eksperymentuj w kuchni!

Czy wiesz, że…  … poza popularnym barszczem, wśród najbardziej znanych ukraińskich zup są kapuśniaki, juszka oraz solanki - infografika.

Tradycyjne dania ukraińskie – przepis na płow w wersji wege

Najbardziej charakterystycznym daniem kuchni krymskiej jest płow, czyli danie jednogarnkowe na bazie ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. W wersji wegetariańskiej wystarczy użyć samych jarzyn, a wspaniały aromat nadadzą potrawie cebula, czosnek i przyprawy.

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • duża marchewka 
  • duży korzeń pietruszki 
  • 1-2 cebule 
  • 5 ząbków czosnku
  • pół opakowania Fasolki szparagowej Hortex (zielonej lub żółtej)
  • opakowanie Mixu brokułu i kalafiora Hortex
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pokrój marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki, a cebulę w kostkę.
  2. W większym garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj marchewkę i pietruszkę.
  3. Wsyp suchy ryż i mrożone warzywa do garnka, podsmażaj przez ok. 3 minuty.
  4. Dolej zimną wodę, przypraw solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie wymieszaj.
  5. Na wierzch połóż ząbki czosnku w łupinach.
  6. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, bez otwierania garnka czy mieszania.
  7. Po tym czasie sprawdź konsystencję dania. Jeśli jest zbyt wodniste, odparuj je przez chwilę na ogniu, bez pokrywki.

Obiad po ukraińsku? Przepis na gołąbki z fasolą

Gołąbki po ukraińsku z białą fasolą to pyszna i aromatyczna propozycja dla wegetarian. Dodatek warzyw i suszonych ziół nadaje im intensywnego smaku. Możesz podać gołąbki z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub grzybowym.

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 2 puszki białej fasoli
  • pół opakowania Włoszczyzny paski Hortex
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula (obrana, pokrojona w drobna kostkę)
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • szklanka passaty pomidorowej

Przygotowanie:

  1. Usuń uszkodzone liście z kapusty, wytnij głąb i obgotuj w dużym garnku we wrzącej wodzie, do momentu, aż liście zmiękną.
  2. Wyjmij i przestudź kapustę, a następnie oddziel liście, pozbywając się grubych nerwów. Uważaj, żeby ich nie uszkodzić.
  3. Poszatkuj drobno pieczarki lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 
  4. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę i dodaj mrożoną włoszczyznę. Smaż ok. 5 minut.
  5. Wyłóż całość do miski, aby warzywa ostygły.
  6. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż pieczarki do lekkiego zrumienienia.  
  7. Odcedź fasolę z zalewy. Odłóż połowę, a drugą – zmiksuj na mus.
  8. Dodaj do musu warzywa i pieczarki, wymieszaj a następnie dodaj odłożoną fasolę.
  9. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 
  10. Nakładaj farsz na liście kapusty i szczelnie zawijaj, formując gołąbki.
  11. W większym garnku ułóż na dnie niewykorzystane liście kapusty, a na nich zawinięte gołąbki. 
  12. Zalej bulionem wymieszanym z passatą pomidorową i duś ok. 40 minut, do miękkości kapusty.

Ukraińskie potrawy na słodko – przepis na syrniki

Syrniki są tradycyjnymi, ukraińskimi placuszkami na bazie twarogu, które najczęściej podaje się na słodko, np.  z dodatkiem miodu, bakalii, konfitur lub kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki mąki (i odrobina do obtoczenia)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • ulubiony dżem lub konfitury, np. truskawkowe lub malinowe

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj twaróg z mąką i jajkiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. Wsyp odrobinę mąki do miseczki.
  4. Nabieraj łyżką kuchenną masę serową i obtaczaj w mące, formując kształt małego placuszka.
  5. Smaż placuszki na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
  6. Podawaj z ulubioną konfiturą lub innymi dodatkami.

Nasz kulinarny tip:

Nie musisz korzystać z gotowego dżemu lub konfitur! Aby mieć pewność co do ich składu, łatwo przygotujesz pyszną, domową wersję, korzystając np. z mrożonych truskawek, malin lub jagód Hortex Możesz dodać do nich cukier albo jego zamiennik, m.in.: miód, syrop z agawy czy ksylitol albo w ogólne z niego zrezygnować, według własnych preferencji czy diety. 

Swojska kuchnia ukraińska – przepis na wareniki z wiśniami i kwaśną śmietaną

Ukraińskie wareniki, o których pisał sam Nikołaj Gogol, bardzo przypominają nasze pierogi. Najczęściej są nadziewane ziemniakami, makiem lub wiśniami. Ta ostatnia propozycja jest bardzo ciekawa, ponieważ polskie pierogi na słodko jemy najczęściej z jagodami, truskawkami czy twarogiem. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli 
  • 1 opakowanie Wiśni Hortex
  • 2 łyżki cukru
  • kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj olej oraz sól.
  2. Utwórz kopczyk z małym wgłębieniem u góry.
  3. Wlewaj do niego partiami gorącą wodę – od razu zagniatając ciasto.
  4. Wyrób ciasto, aby było elastyczne.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. 
  7. Mrożone wiśnie przekrój na pół (bez rozmrażania, aby nie puściły soku).
  8. Z rozwałkowanego ciasta wykrajaj szklanką kółka, wykładaj na nie wiśnie (nie za dużo, aby pierożki się skleiły) i posypuj odrobiną cukru. Uformuj pierożki, zawijając brzegi w ulubiony sposób.
  9. Wkładaj je partiami na gotującą osoloną wodę z łyżką oleju i gotuj je, aż do wypłynięcia.
  10. Ugotowane wareniki podawaj z kwaśną śmietaną. 

 

1  https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/kuchnia-ukrainska-czego-warto-sprobowac-5617625
2  Kuchnia ukraińska i inne kuchnie kresowe, praca zbiorowa, 2022
3 Tamże