Smażona cebulka to obowiązkowy dodatek do wielu przysmaków. Jest składnikiem wielu farszy, dań głównych i zup, a także wykończeniem, które wzbogaca smak pierogów, klusek czy kartaczy. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, aby ją spalić, a wtedy robi się nieprzyjemnie gorzka i śmierdząca. Taki przypalony dodatek potrafi zepsuć każde danie, dlatego warto wiedzieć, jak smażyć cebulę prawidłowo. Zobaczcie, co dorzucić na patelnię, aby zawsze wychodziło to idealnie. 

Jak usmażyć cebulkę na chrupiąco?

Wszyscy wiemy, że niezbędnym dodatkiem do cebulki jest sól, ale nie każdy dosypuje do niej jeszcze jeden niezwykle ważny składnik. Aby wydobyć z niej maksimum chrupkości i nadać pięknego koloru, kiedy będzie już szklista i miękka, warto posypać ją odrobiną cukru. Na całkiem sporą patelnię wystarczy już połowa łyżeczki słodzidła. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi, cebula zacznie się karmelizować, przez co będzie aromatyczna i wyrazista w smaku. Ważne, aby nie smażyć jej na zbyt mocnym ogniu, gdyż dodatek cukru przyspieszy przypalanie. Najlepiej więc robić to nieco dłużej, ale na mniejszej mocy palnika. Musimy też pamiętać, aby pilnować patelni i mieszać jej zawartość co jakiś czas. 

Na czym smażyć cebulę?

Kiedy wiemy już co dodać, aby idealnie zarumienić cebulkę, przyjrzyjmy się dokładnie samej technice smażenia. Ważne jest bowiem nie tylko to jak, ale i na czym ją smażymy. Najlepiej robić to na oleju roślinnym, takim jak rzepakowy lub słonecznikowy. Wielu z nas lubi cebulkę smażoną na maśle, ale w tym przypadku musimy pamiętać, żeby wybierać to klarowane. Smacznym sposobem jest także smażenie cebuli na jednej patelni razem z boczkiem. Dzięki temu warzywo nie tylko pięknie się zarumieni, ale dodatkowo nabierze fantastycznego wędzonego smaku i aromatu.