Wielkanocne przepisy to od lat stałe klasyki. Nieodłącznym symbolem odrodzenia i Wielkiej Niedzieli jest jajko. Wiedzie prym w różnych wersjach – czasem w roli głównej, a nierzadko jako istotny dodatek. Do smaku i podania przydadzą się niezbędne składniki. Nie tylko przyprawy, ale też świeże warzywa i jakościowy nabiał. Śmietana, twaróg czy jogurty to produkty, które wykorzystamy do zabielania, faszerowania i dosmaczania naszych świątecznych dań. Wszystkie znajdziemy w ofercie OSM Krasnystaw – produkowane na bazie polskiego mleka. Co warto włożyć do koszyka robiąc przedświąteczne zakupy? Jakie przepisy wykorzystać? Podpowiadamy poniżej.

Barszcz biały – pysznie zabielony

Zacznijmy od króla wielkanocnych zup, czyli barszczu białego. Przygotowany na domowym zakwasie, pachnący przyprawami i serwowany z jajkiem oraz białą kiełbasą. Obowiązkowo musi być zabielony dobrej jakości śmietaną. Śmietana 18% z Krasnegostawu to wyjątkowy produkt na rynku nabiału. Śmietana 18-procentowa świetnie sprawdzi się w przypadku dań wytrawnych i słodkich deserów jako podstawa oraz dodatek nadający delikatności i gęstości potrawom - przykładowo kremowej zupie. Aby nasz barszcz biały wyszedł idealnie, przed połączeniem dodaniem śmietany dobrze jest wyjąć produkt chwilę wcześniej z lodówki, a następnie zahartować śmietanę z płynem z przygotowywania całej zupy. Szczegóły przepisu poniżej. 

Składniki:

  • 400 g parzonej białej kiełbasy
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 500 ml zakwasu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzybki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 100 ml śmietany 18% OSM Krasnystaw 
  • 3 łyżki oleju
  • 6 jaj

StockFood/mat.prasowe

Przygotowanie: 

  1. Marchew, pietruszkę obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać 2 litrami wody, dodać grzyby, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Wywar przecedzić. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w talarki kiełbasę, chwilę podsmażać razem z cebulą. Czosnek rozetrzeć z solą. 
  3. Do wywaru dodać zakwas, zagotować, dodać kiełbasę, chrzan, doprawić do smaku czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem.
  4. Śmietanę zahartować, dodając do niej 4 łyżki gorącego płynu z zupy, wymieszać, wlać do garnka. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Jajka – idealnie nafaszerowane

Prosto ze święconki trafiają na eleganckie patery. Jajka - bo o nich mowa - możemy podać jedynie oprószone kryształkami soli, ale my polecamy iść o krok dalej. Pyszny farsz na bazie żółtek, tuńczyka z puszki i sera białego to połączenie idealne na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie jest naprawdę proste - ugotowane na twardo 4 jajka wydrążamy, a żółtka łączymy ze 100 g odsączonego tuńczyka i 50 g sera białego. Masa musi być dobrze zblendowana, a następnie doprawiona solą, świeżo mielonym pieprze i posiekanym koperkiem. Nadzieniem wypełniamy wydrążone wcześniej białka, ozdabiamy groszkiem zielonym i gałązkami koperku. Tak jak na zdjęciu głównym artykułu. Zamiast sera można użyć 2 dużych łyżek gęstego jogurtu np. OSM Krasnystaw. To jakościowy, uniwersalny produkt do wykorzystania w kuchni na wiele sposobów. Bazą jest mleko od polskich krów z zielonej Lubelszczyzny. Jogurt jest aksamitny, kremowy - idealnie połączy kawałki tuńczyka z żółtkami. Można też dodać kleksy jogurtu na wierzch, jako ładna dekoracja. 

Przystawka na zimno -  śmietanowa terrina

Kolejny rybno-nabiałowy akcent to efektowna przystawka na zimno. Terrina z jajkami wyróżnią się lekką jak chmurka śmietanową konsystencją. Dodatek wędzonego pstrąga sprawia, że danie jest przy tym dość sycące. Z kolei świeży ogórek nadaje mu ciekawej, chrupiącej tekstury. Ponownie w tym przepisie zwracamy uwagę na jakość składników - warto wybierać ryby i nabiał od lokalnych producentów ze sprawdzoną przez lata metodą wyrobu. W tym przepisie sprawdzi się śmietana 18% OSM Krasnystaw. Jest tak zwaną śmietaną żywą, co oznacza, że nie zostaje poddawana na żadnym etapie produkcji, procesowi termizacji. Dzięki temu jej cechą charakterystyczną jest przede wszystkim doskonała, delikatna konsystencja, śnieżnobiała barwa oraz prosty skład bez ulepszaczy, konserwantów i barwników. 

Składniki: 

  • 3 duże ogórki
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 płatków żelatyny
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 250 ml śmietany 18% OSM Krasnystaw
  • oliwa
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 filety z wędzonego pstrąga, bez skóry

Przygotowanie: 

  1. Obrane ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Nasiona usuwamy i tniemy ogórek w cienkie plasterki. Wkładamy do miski, obsypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godzinę. Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 min. Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierem kuchennym. Ogórki miksujemy na niezbyt gładkie purée, odciskamy i przekładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
  2. Zmiękczone wodą płatki żelatyny odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy je do lekko podgrzanej śmietany, mieszając do rozpuszczenia, dodajemy do ogórkowego purée.
  3. Wnętrze formy keksowej smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki jajek. Zalewamy to ok. 1/3 masy ogórkowej. Kładziemy połowę filetów z pstrąga i 1/3 masy ogórkowej, następnie resztę filetów pstrąga i pozostałą masę z ogórka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godz.
  4. Przed podaniem wstawiamy na chwilę formę z terriną do gorącej wody i wyjmujemy na półmisek. Podajemy pokrojoną w plastry.

Jarzynowa sałatka - w lżejszej wersji

Na koniec garść porad, jak w świątecznych przygotowaniach zadbać o linię. Po tuzinie jajek, sycącym barszczu białym z mięsną wkładką, a także kolejnych porcjach wielkanocnych słodkości, warto na kolejny posiłek zaserwować klasyczne wielkanocne sałatki. Z pewnością uznaniem cieszyć będzie się sałatka jarzynowa. Ugotowana włoszczyzna, groszek konserwowy i opcjonalnie również jajka (w zależności od przyzwyczajeń domowników) zazwyczaj łączona jest poprzez sporą ilość majonezu. W tym roku warto sprawdzić wersję light i bazować na jakościowym, smakowitym jogurcie. Najlepiej, aby wybrać produkt o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Tym wyróżnia się jogurt naturalny OSM Krasnystaw. Jest doskonały dla dzieci i dorosłych. W takiej wersji sałatkę doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i małą łyżeczką musztardy dijon. Mniej kalorii, a ciągle mnóstwo smaku!

fot. mat. prasowe / iStock

Z powyższych składników na dania, a także rekomendacji produktów nabiałowym mamy pełną listę niezbędników do przygotowania pyszności dla rodziny na świąteczne ucztowanie. Zaplanujcie zakupy z wyprzedzeniem - dobry plan na sprawunki i gotowanie to spokój w ten wyjątkowy, rodzinny czas.

Artykuł powstał we współpracy z marką OSM Krasnystaw.