Noże to wbrew pozorom bardzo delikatne sprzęty kuchenne. Należy o nie właściwie dbać i czyścić, jak również regularnie ostrzyć. Wtedy odwdzięczą się wam szybkim i sprawnym krojeniem. Zobaczcie jakich zasad należy przestrzegać podczas ich użytkowania i przechowywania. Jak również, w jaki sposób dbać o ich ostrość. 

Jaką ostrzałkę wybrać do noży? 

Na żywotność noża wpływa fakt, jak często go ostrzycie. Wielcy szefowie kuchni robią to nawet po każdorazowym użyciu. Jednak wy możecie ograniczyć się do ostrzenia raz na tydzień lub nawet dwa. Czym powinno się to robić? Profesjonalnym sprzętem służącym do ostrzenia są ostrzałki.  

Istnieje wiele rodzajów tego urządzenia. Wybór tej jednej jedynej zależy od waszych preferencji. Tradycyjne ostrzałki z ceramicznym spiekiem umożliwią zaostrzenie noży nawet początkującym kucharzom. Jeżeli natomiast chcecie poczuć się jak prawdziwi szefowie kuchni, wybierzcie ostrzałki stalowe. 

Jak zaostrzyć nóż bez ostrzałki? 

Jeżeli nie dysponujecie jeszcze ostrzałką, warto wypróbować, któryś z patentów waszych dziadków. Jednym z nich jest ostrzenie noża o porcelanowy kubek. Ten sposób jest wyjątkowo skuteczny i prosty. Wystarczy odwrócić kubek do góry dnem i kilkakrotnie przeciągnąć nożem pod kątem 20-30 stopni po szorstkiej krawędzi. 

Kolejny sposób to ostrzenie o kamienny parapet lub schody. Ostrzenie na kamieniu to metoda stara jak świat. Zasada jest taka jak powyżej. Kąt nachylenia 20-30 stopni względem powierzchni kamienia i płynne ruchy w obu kierunkach. Pamiętajcie jednak, że są to rozwiązania zastępcze i docelowo dobrze jest posiadać w domu profesjonalny sprzęt ostrzący. 

Jak dbać o noże? 

O noże powinno się dbać regularnie. Ich ostrze jest delikatne i łatwo je stępić lub nawet uszkodzić. Dlatego myjąc noże, pamiętajcie o używaniu miękkiej strony gąbki i delikatnego detergentu. Agresywne szorowanie nie służy tym sprzętom.  

Noże nie lubią również wilgoci i pozostawiania ich na ociekaczu. Lepiej od razu po myciu wysuszyć je ręcznikiem papierowym. Bardzo ważne jest także właściwe przechowywanie noży, służy do tego specjalistyczny stojak. Trzymanie ich w szufladzie wraz z innymi przyborami kuchennymi sprawia, że szybko stają się tępe.