Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa z dyni

Zupa z dyni  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 50 dag pokrojonego w kostkę, oczyszczonego miąższu dyni
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka masła
  • kawałek świeżego imbiru
  • 150 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Zupa z dyni - przepis na pyszną zupę.

Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej i szybko zyskała amatorów. Zachwyca różnorodnością kształtów i kolorów. Jej smak, pozornie mdły, w połączeniu z przyprawami oraz innymi
warzywami nabiera charakteru. Miąższ dyni można dusić, zapiekać, marynować, dodawać do surówek i sałatek, robić z niego pyszne kremowe zupy z dyni .

Zupa z dyni , jak zrobić zupę z dyni :

Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać, drobno posiekać.

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć około 5–7 minut. Zalać bulionem, przykryć, gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.

Zdjąć z ognia, dodać pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.

Garnek z zupą z dyni  ponowie postawić na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać kolendrą.

PAMIĘTAJ

● Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietany i podać zupę np. z kawałkami wędzonego łososia lub pokruszonymi włoskimi orzechami.

● Pokrojony miąższ dyni doskonale nadaje się do zamrażania. Można go uprzednio zblanszować we wrzątku. Przechowuje się wówczas nawet 12 miesięcy.

Zupa z dyni  gotowa - można się zajadać - smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
05.11.2008

rewelacja:) zupa pyszna nawet bez imbiru. polecam na zimno i na gorąco

 
29.10.2008

Wyszła wyśmienita!! w prawdzie nie miałem imbiru, dodałem więc troszkę gałki muszkatołowej zaczerpniętej z innego przepisu na tej stronce!! pycha!! Ukłony dla pomysłodawcy!!

 
23.10.2008

Przepis jest rewelacyjny! Poprzednio robiłam według przepisu niemal identycznego, ale bez soku z pomarańczy i teraz wiem czego mi brakowało! Zupa jest pyszna!





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!