Kuchnie świata - przepisy

26 kolekcji przepisów

8673 przepisów

Kuchnie świata, dzięki globalizacji możemy dziś poznawać i smakować łatwiej niż kiedykolwiek dotąd. W wielu miastach tuż obok siebie, funkcjonują restauracje podające dania na wzór włoski, tajski czy chiński. W Internecie bez problemu znajdziemy zaś tysiące przepisów z całego świata, a supermarkety oferują nam półprodukty i przyprawy, które pozwalają przyrządzić dowolną potrawę. Zebraliśmy przepisy z różnych stron świata. 

Kuchnie świata - przepisy

Jakie są kuchnie świata?

Dziś dostępne są dla nas praktycznie wszystkie kuchnie świata. Bez względu na to, czy mamy ochotę, na pad tai, carpaccio, stir fry, curry czy potpourri, w kilka minut w dużych miastach znajdziemy restauracje oferującą nam stosowne danie. Jednocześnie bez trudu możemy w sieci znaleźć przepisy, jeśli chodzi o wszelkie smaki świata, wraz z dokładnym opisem przygotowania dania. Jakie kuchnie cieszą się największą popularnością na świecie?

Wyjątkowość kuchni tajskiej polega na tym, że łączy ona tradycje Chin, Indii i Oceanii. W rezultacie powstała specyficzna technika przyrządzania dań i komponowania smaków. W Tajlandii potrawy są tradycyjnie obficie doprawione chili i czosnkiem. Warto choć raz spróbować pasty z krewetek lub słynny sos rybny. Z Tajlandii blisko do Chin. Chińska kuchnia oferuje jedne z najlepszych potraw na świecie. W chińskiej kuchni obowiązuje koncepcja yin i yang (równowaga i harmonia). Wyraża się to w połączeniu zimnych produktów jak owoce i warzywa z rozgrzewającymi przyprawami i mięsem. Mówiąc o azjatyckiej kuchni, nie możemy zapomnieć o Indiach i Japonii. Półwysep Indyjski jest obszarem wielokulturowym i taka jest też indyjska kuchnia. O ile ryż jest głównym elementem dań na południu półwyspu, to roti lub indyjskie wypieki królują na północy. Z reguły łączy się je z warzywami lub dal. Dla nas japońska kuchnia to sushi, ale na wsi lokalne restauracje serwują mniej znane, specjalne potrawy. Może to być yakitori (grillowany kurczak na szaszłykach), tempura (bita i smażona ryba).

Przenosząc się na kontynent europejski nie sposób nie wspomnieć o kuchni greckiej. Prawdziwy smak greckiej żywności to świeże warzywa, owoce i skarby morza. Kuchnia kieruje się prostymi zasadami, nie ma zwyczaju maskowania oryginalnego smaku.

Francuskie jedzenie jest znane na całym świecie - od ślimaków i bagietek po sery i szampana. Kuchnia tutaj flirtuje z nami, oferując różnorodność smaków. Nie mniejszą sławą cieszy się kuchnia włoska. Chociaż istnieją tutaj dość silne różnice kulinarne między regionami kraju, z łatwością można wymienić kilka produktów, które podkreślają kulinarny status państwa. Pizza, makaron, risotto. Te potrawy podkreślają charakter kuchni włoskiej.

Kuchnie świata: popularne potrawy

Istnieją potrawy, jak zupa ribollita, które zdobyły popularność na całym świecie. Takie „sztandarowe produkty” ma w swoim arsenale między innymi kuchnia azjatycka, kuchnia francuska, a także kuchnia włoska i kuchnia indyjska. Wymienimy te potrawy, które uważane są za najsmaczniejsze na świecie.

- Austria: Wiedeński sznycel

Wiedeński sznycel jest synonimem Austrii. Jest to bardzo cienka polędwica cielęca panierowana z chleba, która jest głęboko smażona.

- Chiny: pierogi z Szanghaju

Trudno wybrać tylko jedno najlepsze danie w tak ogromnym kraju, jak Chiny, ale być może pierożki z Szanghaju (xiaolongbao) zasługują na ten tytuł. To danie pojawiło się w Szanghaju w formie pierogów z nadzieniem mięsnym.

- Egipt: Moloch

To danie jest podawane w całej Afryce Północnej, ale jest szczególnie popularne w Egipcie, gdzie po raz pierwszy się pojawiło. W egipskiej wersji tego dania stosuje się liście Molocha (rodzaj gorzkiego warzywa) - usuwa się z nich łodygi, a następnie drobno kroi i gotuje z kolendrą, czosnkiem i bulionem.

- Francja: pot - au- feu (czyt. potofo)

Narodowe danie Francji - pot-au-feu - jest produktem wiejskiej kuchni - rosołu z mięsem, warzywami korzennymi i przyprawami. Zgodnie z tradycją kucharze filtrowali bulion przez sito i podawali z mięsem.

- Niemcy: carrivurst

To popularne danie typu fast food składa się ze smażonych kiełbasek (podawanych w całości lub pokrojonych na kawałki) przyprawionych keczupem. Jako przystawkę podaję frytki. Eksperci twierdzą, że najlepiej spróbować kiełbasy norymberskiej.

- Grecja: Gyros

Gyros są wytwarzane z mięsa (wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub kurczaka), które gotuje się na pionowym szaszłyku i podaje z pomidorami, cebulą i różnymi sosami. Na południu częściej podaje się je z sosem czosnkowym, a na północy z ostrym sosem.

- Węgry: gulasz

Popularna węgierska potrawa - gulasz - to połączenie zupy i dania mięsnego. Ma bardzo gęstą konsystencję.

- Indie: kurczaki tandoori

W Indiach kuchnia różni się znacznie w zależności od regionu, dlatego prawie niemożliwe jest wybranie tylko jednego dania opisującego cały kraj. To danie składa się z kurczaków, które są marynowane w tandoorimasala i smażone w specjalnym piekarniku tandoori.

- Włochy: pizza

Pizza pojawiła się po raz pierwszy we Włoszech - dokładnie w Neapolu. Pizza neapolitańska jest bardzo gęsta, z chrupiącą skórką i wysokiej jakości składnikami, takimi jak świeże pomidory, mozzarella, bazylia i mięso.

Kuchnie świata: charakterystyczne przyprawy i zioła

Doświadczeni szefowie kuchni z przyjemnością wykorzystują różne przyprawy świata do gotowania kulinarnych arcydzieł. Czy jest to kuchnia hiszpańska, kuchnia bałkańska czy tym bardziej kuchnia egzotyczna – żadna nie może obejść się bez przypraw.

Analizę głównych rodzajów przypraw na świecie musimy rozpocząć się od kuchni francuskiej. Najczęściej kucharze tego kraju używają takich przypraw jak estragon, czosnek, lawenda czy cynamon. Przyprawy te są używane w kuchni francuskiej do przygotowywania potraw mięsnych, warzywnych i rybnych.

Tradycyjna kuchnia rosyjska obejmuje również stosowanie wielu rodzajów przypraw. To przede wszystkim koperek, czosnek i chrzan.

Odmienną od rosyjskiej jest kuchnia kaukaska. Do przygotowania pilawu, zupy kharcho, satsivi, grilla, lobio, chaczapuri, chinkali i innych dań rasy kaukaskiej zaleca się stosowanie specjalnego zestawu przypraw. Najbardziej znane z nich to berberys pospolity, imbir i dziki czosnek;

Wymieniając najsmaczniejsze i najbardziej pachnące przyprawy na świecie, po prostu nie można zignorować tych, które są używane w kuchni włoskiej. To oregano i bazylia. W ostatnich latach tradycyjna kuchnia japońska stała się bardzo popularna wśród naszych rodaków. Przyprawy są w tej kuchni kluczowym elementem przygotowania potraw. Najbardziej znane z nich to imbir i wasabi.

Artykuły powiązane

Granita - sposób na orzeźwienie
21.05.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

Andora
17.05.2020

Andora – jeden z najmniej odkrytych krajów Europy

Księstwo Andory trudno znaleźć na mapie, bo to kraj wielkości Warszawy, wciśnięty między Francję i Hiszpanię. Warto się tam wybrać, aby poszusować na nartach lub desce, odpocząć w luksusowym spa i skosztować wyśmienitej kuchni. Wyjątkowość andorskiej kuchni wynika z połączenia naturalnej prostoty dań pasterskich z katalońską tradycją i francuską finezją. Dodatkowo każda niemal restauracja oferuje własne wariacje rozmaitych potraw.

pyszne przekąski z Izraela
10.05.2020

Izrael – co i gdzie zjeść, żeby było pyszne

Potrawy izraelskie to dania, które zrobią wrażenie na turystach, odwiedzających ten kraj, ale też na osobach, które w Polsce mogą próbować dan z kuchni izraelskiej lokali w naszym kraju. Izraelczycy mówią, że ich państwo tworzą ludzie, którzy przybyli tu ze stu jeden krajów. Bez wątpienia potwierdza to różnorodność tradycji kulinarnych widoczna na tutejszych stołach.

Magda Gessler
29.04.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

Gry o gotowaniu
17.04.2020

Gry o gotowaniu - nauka i zabawa dla całej rodziny

Prowadzenie własnej pizzerii, tworzenie autorskiej czekolady, a może kuchenny poker z przepisami Magdy Gessler? Twórcy gier planszowych z gotowaniem w tle prześcigają się w pomysłach, ale najważniejsza jest rozrywka! W cyklu Dobre rzeczy polecamy przegląd, jakie gry o gotowaniu mogą zawojować spotkania w gronie rodziny lub znajomych.

Akcesoria do pizzy
09.04.2020

Akcesoria do pizzy, czyli jak upiec i podać włoski klasyk

Akcesoria do pizzy to gadżety, które przydadzą się każdemu, kto lubi i chce upiec domową pizzę. Mogą być też ratunkiem, kiedy pizzeria zapomni podzielić włoski placek na równe części. Jakie akcesoria do pizzy wybrać? Postawić na kamień do pizzy, a może na początek wystarczy łopatka do pizzy? Sprawdźcie nasze porady i konkretne produkty w cyklu "Dobre rzeczy".

Gruzja
08.04.2020

Wspaniała kuchnia gruzińska – zobacz, co jedzą i piją Gruzini

Gruzję warto poznawać od wielu stron. Można jeździć od zabytku do zabytku, pieszo lub konno przemierzać góry Kaukazu, poznawać żywą kulturę Swanów, Magrelów i Adżarów. Niezależnie jednak od upodobań nie można pominąć jednego elementu kultury Gruzinów: biesiadowania. Gruzja słynie bowiem nie tylko z wybornych win i rewelacyjnych choć prostych potraw, ale i z wielowiekowych rytuałów związanych z ucztowaniem.

kuchnia rzymska
02.04.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Teneryfa
02.04.2020

Teneryfa - zobacz, co warto zwiedzić, zjeść i kupić

Klimat Wysp Kanaryjskich, do których należy Teneryfa, uznawany jest za najlepszy na świecie. Słońce świeci tam pod kątem prawie dwukrotnie większym niż u nas, a wilgotność powietrza jest zdecydowanie niższa, dlatego np. temperaturę 21°C odczuwa się jako 25. Na Teneryfie wyróżnia się dwie strefy klimatyczne. Południowa, bardziej nasłoneczniona i cieplejsza, słynie z pięknych plaż i kurortów, ale jest uboższa w roślinność, natomiast północna jest odrobinę chłodniejsza, ale za to obfituje w przepiękną tropikalną przyrodę.