Dania do różnych rodzajów diety

8 kolekcji przepisów

18480 przepisów

Współcześnie żyjemy w świecie, w którym rodzaj diety, jaką stosujemy ciągle się zmienia. W dużej mierze jest to uzależnione od dietetycznych trendów i nowych doniesień naukowych, ale także od naszego zdrowia i upodobań kulinarnych. Coraz więcej osób ogranicza spożycie glutenu i laktozy - przepisy na dania bezglutenowe i bez laktozy znajdziecie w naszej galerii.

Wybierając między dietą mięsną i wegetariańską, nierzadko decydujemy się na fleksitarianizm. Oznacza to ograniczenie jedzenia mięsa, ale nie całkowitą z niego rezygnację. Wśród naszych przepisów są i przepisy kuchni roślinnej - jesteśmy zdania, że z powodzeniem mogą konkurować z potrawami mięsnymi. 

Przepisy na różne rodzaje diety

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym

Artykuły powiązane

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.

Jedzenie na zapas w domu
14.03.2020

Zapasy jedzenia w domu? Jagna Niedzielska: zaplanujmy zakupy!

Zapasy jedzenia w domu to coś, co z jednej strony może zapewnić nam idealny plan posiłków dla całej rodziny, ale z drugiej - łatwo może zaprowadzić nas do zmarnowania jedzenia, a tym samym straty pieniędzy. Jagna Niedzielska podpowiedziała, jak zabrać się za zakupy, jeśli chcemy zrobić przemyślane zapasy jedzenia w domu. Prowadząca program "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" podpowiedziała, które produkty faktycznie mogą być przechowywane w dłużej, a w dodatku będą zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu - nawet w trudniejszej sytuacji społecznej.

Owoce
24.02.2020

10-dniowa dieta owocowo-warzywna Mai Błaszczyszyn

Podstawą kuracji oczyszczającej, opracowanej przez Maję Błaszczyszyn, cenionego w Polsce dietetyka i bioterapeutę, są owoce i warzywa jedzone na surowo. Obfitują one w łatwo przyswajalne substancje (witaminy, składniki mineralne, "dobre" tłuszcze, węglowodany i białko). Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem błonnika, który nie tylko oczyszcza, ale również zapobiega uczuciu głodu.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

przejedzenie-slider
04.01.2020

5 skutecznych sposobów na przejedzenie

Po rodzinnych spotkaniach z okazji świąt lub jubileuszy, podczas których stół zastawiony jest pysznymi daniami, żołądek bywa przeciążony. Nadprogramowy kawałek serniczka lub dokładka obiadu sprawia, że czujemy się gorzej. Na szczęście są skuteczne sposoby na przejedzenie, które ułatwią ten intensywny kulinarnie czas.

Ocet jabłkowy
09.08.2018

Ocet jabłkowy - przepis nie tylko na odchudzanie

W kuchni ocet jabłkowy zajmuje istotne miejsce - przyda się do dressingów, sałatek czy przetworów. Popularnością cieszy się też ocet jabłkowy używany w kuracjach odchudzających - odpowiednio stosowany pomaga zrzucić nadmiar kilogramów. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Oto przepis i kilka faktów o tym produkcie.