Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44448
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 50 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • 6 łyżek masła
  • łyżka mąki
  • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
  • 4 kromki bułki
  • 5 dag sera gruyère lub ementalera
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka tymianku
  • listek laurowy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)

Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.

Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
30.12.2013

Ja ostatnio robiłam zupę cebulową z przepisu Le Cordon Bleu, wyszła przepyszna:http://www.ladyhousewife.pl/gotowanie/francuska-zupa-cebulowa-le-cordon-bleu/

 
22.9.2012

Dziś wypróbowałam ten przepis.Nie wiem co zrobiłam źle, ale zupa (pomimo dodania większej ilości bulionu niż w przepisie) wyszła zbyt gęsta, nawet nie krem tylko papka.Poza tym grzanki były rozciapciane...

 
12.12.2008

wlasnie koncze ja gotowac jest bardzo smaczna.moja jest bez zasmazki macznej i nie bede jej zapiekac bo uwazam ze bedzie troche mniej kaloryczna bez sera i zapiekanego chleba a o to mi chodzi.warto sprobowac





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282