Przepisy kulinarne
Środa, 17 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44178
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Warzywa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bigos z młodej kapusty na zawołanie

Bigos z młodej kapusty na zawołanie  Anullka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki

  • 1 duża główka lub 2 mniejsze słodkiej kapusty
  • 80 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 2 czubate łyżki skwarek z wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 kostki warzywne knorr
  • 1 pęczek koperku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra papryka
  • 0,75 wody
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

Bigos z młodej kapusty na zawołanie,jemy kiedy mamy ochotę:)

Etapy przygotowania

Kapustę cienko pokroić,dodać pokrojoną kiełbasę,koperek, cebulę,listek,kostki warzywne,zalać wodą,gotować 15 min.
Po tym czasie dodać skwarki z boczku,majeranek,paprykę ,pieprz ziołowy,koncentrat ,gotować jeszcze około 40 min na małym ogniu,ewentualnie posolić(ja nie soliłam ,bo bigosik był w sam raz)
Naszykować słoiki, nakładać gotujący bigos do słoików,pojemność wg uznania,dokręcać mocno.
Ustawiać gorące słoiki do góry dnem,na ręczniku lub ścierce,przykryć dokładnie,mają stać do wystygnięcia.
Wystudzone słoiki z bigosem przechowywać w lodówce.
Smacznego
Sposób jest bardzo dobry,otwieramy jak najdzie nas ochota na kapustkę:)
Uwaga:
Bigos musi się cały czas gotować, jak wkładamy go do słoików.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
26.7.2010

A moja treściowa mrozi bigos i tez jest smaczny później, ale ona ma dużą zamrażarkę.

 
10.7.2009

Ja słoiki pasteryzuję dla pewności. Gdyby Ci się jakiś jad kiełbasiany trafił w słoiku to łatwo poznać bo denko robi się wypukłe. Szczerze mówiąc nigdy mi się nic takiego nie zrobiło. Bigos trzymam tak od wielkanocy i cały czas jest jadalny (zapasteryzowany). Gołąbki czy pulpety ze sklepu też sa tak konserwowane.

 
10.7.2009

Jemy taki bigos już tyle lat,jeszcze nikt się nie zatruł,Z główki kapusty czy nawet 2 nie ma tego dużych ilości, u nas nakłada się w słoiki po to, żeby kapusta nie stała z garnkiem w lodówce i nie wydzielała tego zapachu kapusty.A takie słoiczki zjadamy w przeciągu tygodnia,są bardzo dobrze zawekowane,nasza sąsiadka też robi tak wiele lat i nikt nigdy się nie zatruł:) ale muszą stać w lodówce,jak się boisz można słoiki zawekować dodatkowo przez gotowanie:)ale .to dopiero na drugi dzień.





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404