Przepisy kulinarne
Czwartek, 3 Września 2015. Ilość przepisów w serwisie: 45135
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sosy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sos curry

Sos curry
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 12 minut
Kaloryczność: 70 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki curry
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • małe, słodkie jabłko (np. champion)
  • sól, pieprz
  • ew. łyżeczka chutneya z mango

Etapy przygotowania

Cebulę obrać, posiekać. Masło włożyć do żaroodpornej formy, dodać cebulę, dusić 2 minuty (w mocy ok. 600 W).

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżeczką wody. Mleko, bulion, curry (i ew. chutney) wymieszać. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i jabłko, wymieszać. Sos dodać do masła, podgrzewać 7 minut (w mocy 600 W), 1–2 razy w trakcie gotowania zamieszać.

Sos przetrzeć przez sito, gotować jeszcze 3 minut (w mocy 600 W). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

NASZA RADA
Sos curry podaje się do drobiu, cielęciny, ale także do ryb, np. dorsza. Znakomicie i egzotycznie smakuje z dodatkiem smażonych bananów lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
29.7.2009

Kolor to pewnie przez to że jabłko Ci sciemniało.

 
29.7.2009

Witam! Mam pewien problem.. Próbowałem zrobić ten sos. Ale wyszedł mi wogóle inny. Sos, który mi wyszedł nie jest taki żółty ani przeźroczysty. Mój jest ciemny przechodzący w zielony, nie przeźroczysty. I Jakby to nazwać.. gilowaty. Pomocy;|





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
238

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3154

agasurf11

Ilosc dodanych przepisow:
12

Kobi

Ilosc dodanych przepisow:
3