Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sałatki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sałatka ryżowa z szynką i ananasem

Sałatka ryżowa z szynką i ananasem  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 30 dag ryżu długoziarnistego
  • 20 dag ananasa z puszki
  • 20 dag szynki
  • 3 młode cebulki
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pół łyżki świeżej kolendry
  • 20 dag orzechów nerkowca

Etapy przygotowania

Ryż opłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać podwójną ilością posolonej wody, zagotować. Zmniejszyć płomień gazu, ryż gotować 20 minut.

Szynkę pokroić w paseczki. Cebulki obrać, przeciąć wzdłuż i pociąć na półplasterki. Sok z limonek zmieszać z olejem, białym octem winnym, tartym imbirem i miodem. Wymieszać ryż, pokrojony w kostkę ananas, pokrojoną cebulę i szynkę, polać sosem, doprawić pieprzem cayenne, odstawić na pół godziny. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i drobno posiekanymi orzechami nerkowca.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194