Przepisy kulinarne
Wtorek, 16 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44177
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Sałatki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sałatka ryżowa z papryką

Sałatka ryżowa z papryką
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 240 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • szklanka ryżu
  • cebula
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • ogórek
  • pomidor
  • po 1/2 strąka papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  • kilka źdźbeł szczypioru dymki
  • łyżeczka jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wsypać suchy ryż i chwilkę smażyć. Gdy się zeszkli, wlać bulion, przykryć i gotować ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Ostudzić.

Warzywa umyć. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Z ogórka usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę. Połówki papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.

Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dolać oliwę, utrzeć sos.

Ryż przełożyć do salaterki, dodać pokrojone warzywa, wlać sos. Wszystko starannie wymieszać i wstawić do lodówki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
15.7.2009

ciekawa....





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2934

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404