Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

smażony łosoś z sosem cytrynowym

smażony łosoś z sosem cytrynowym pchelka79
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 dzwonki łososia norweskiego
  • 40 g kiełków słonecznika
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • cytryna
  • liść kafiru ( niekoniecznie)
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz, papryka słodka

propozycja na niedzielny obiad

Etapy przygotowania

  1. rybę kropimy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem,
  2. na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, smażymy łososia po 5 min z każdej strony,
  3. zdejmujemy z patelni i zabezpieczamy przed wystygnięciem,
  4. na patelnie dodajemy 6 cieniutkich plastrów cytryny, chwilę obsmażamy,
  5. dodajemy mąkę, a po chwili wodę i śmietanę ciągle mieszając, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy liść kafiru i jeszcze chwilę podgrzewamy,
  6. bakłażana kroimy w plastry, większe plastry kroimy na pół, polewamy oliwą, posypujemy solą pieprzem i papryką,  obsmażamy na osobnej patelni,
  7. kiełki mieszamy z listkami kolendry, polewamy częścią sosu cytrynowego, mieszamy,
  8. kiełki rozkładamy na talerzach, dookoła układamy plastry bakłażana, na kiełkach kładziemy rybę,
  9. polewamy całość sosem

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!