Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Ryby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 315 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (bez głów i ości)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku l
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Rybę pokroić na 8 kawałków. Jeśli to możliwe, usunąć największe ości. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić.

Pieczarki oczyścić. Podsmażyć na łyżce masła. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.

Rybę osuszyć. Każdy kawałek zanurzyć w rozmąconych jajkach, mące wymieszanej z papryką i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

Przed podaniem ułożyć usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodać obsmażone pieczarki. Obłożyć wiórkami zimnego masła i zapiekać około 15 minut.

 

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
1

Ilosc dodanych przepisow:
405