Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łagodna zalewa do ogórków kabaczków vel cukinii i dyni

Łagodna zalewa do ogórków kabaczków  vel cukinii i dyni Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 30

Składniki

  • woda - 5 szklanek,
  • ocet 10 % - 1/2 szklanki
  • sól - 2 łyżki
  • cukier - 5 łyżek płaskich,
  • dużo kopru
  • czosnek - wg upodobania
  • chrzan - 1/2 korzenia
  • liść laurowy - 2 - 3 szt

Smaczna, delikatna zalewa do warzyw na zimę.

Etapy przygotowania

Wszystkie składniki zagotować i przestudzić.

Zalewać przestudzoną zalewą zawartość słoików.
Pasteryzować od 3 - 5 minut, od chwili gdy woda zacznie wrzeć.

W związku z tym, że nie bardzo znoszę większą ilość octu w przetworach stosuję taką zalewę już od 21 lat.... ogórki, cukinia czy kabaczek jest delikatny, czuć ze konserwowy, i nawet jeśli zostanie do następnego roku jest pyszny w smaku.
Z taką samą zalewą robię mizerię, i wielowarzywne sałatki na zimę.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!