Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 3 Sierpnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 45057
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona   shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 6 dni

Składniki

  • 2 kg młodej kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki kminku
  • 4 marchewki

Etapy przygotowania

■ Świeżo ukwaszona kapusta będzie pyszną surówką. z tej przeznaczonej na zimę powstaną wyśmienite kapuśniaki, bigosy oraz farsze do pierogów i kulebiaków.

■ Dwa kilogramy młodej kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować. Wymieszać z trzema łyżkami soli i trzema łyżkami nasion kminku. Cztery marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

■ Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą. Po 5–6 dniach kapusta będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją do 6 miesięcy.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
29.10.2013

przepis jak mojej babci dokładnie :) Polecam





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3135

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
32

kuchareczka22

Ilosc dodanych przepisow:
186

mlemmlem

Ilosc dodanych przepisow:
3

nena1911

Ilosc dodanych przepisow:
2

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
121

zinas

Ilosc dodanych przepisow:
3

dori12dori

Ilosc dodanych przepisow:
1