Przepisy kulinarne
Wtorek, 2 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona   shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 6 dni

Składniki

  • 2 kg młodej kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki kminku
  • 4 marchewki

Etapy przygotowania

■ Świeżo ukwaszona kapusta będzie pyszną surówką. z tej przeznaczonej na zimę powstaną wyśmienite kapuśniaki, bigosy oraz farsze do pierogów i kulebiaków.

■ Dwa kilogramy młodej kapusty oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować. Wymieszać z trzema łyżkami soli i trzema łyżkami nasion kminku. Cztery marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

■ Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą. Po 5–6 dniach kapusta będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją do 6 miesięcy.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
29.10.2013

przepis jak mojej babci dokładnie :) Polecam





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168