Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gruszki w zalewie na zime

Gruszki w zalewie na zime
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 2 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • parę stołowych łyżek cukru
  • parę dużych śliwek
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Gruszki bardzo ładnie wyglądają i smakują, przepis dostałam od babci.

Etapy przygotowania

1. Gruszki myjemy, obieramy, wyciągamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
2. Wkładamy do słoików ( wcześniej wyparzonych). Zasypujemy cukrem, po około 2 łyżki stołowe na 1 litrowy słoik ( zależy od słodkości gruszek), dodajemy po 2-3 goździki na słój,na wierzch kładziemy śliwkę, co da zalewie różowy kolor, zalewamy zimną wodą.
3. Na dno garnka wkładamy chusteczkę, by słoiki nie pękły, nalewamy tyle wody by widoczne były tylko wieczka od słoika, gotujemy przez około 25 min.
4. Po zagotowaniu wyciągamy słoiki z garnka, sprawdzamy moc trzymania zakrętek, dokręcamy, odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy na parę godzin, by się zassały.
5. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

SMACZNEGO!!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!