Przepisy kulinarne
Niedziela, 2 Sierpnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 45055
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gruszki w zalewie na zime

Gruszki w zalewie na zime
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 2 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • parę stołowych łyżek cukru
  • parę dużych śliwek
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Gruszki bardzo ładnie wyglądają i smakują, przepis dostałam od babci.

Etapy przygotowania

1. Gruszki myjemy, obieramy, wyciągamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
2. Wkładamy do słoików ( wcześniej wyparzonych). Zasypujemy cukrem, po około 2 łyżki stołowe na 1 litrowy słoik ( zależy od słodkości gruszek), dodajemy po 2-3 goździki na słój,na wierzch kładziemy śliwkę, co da zalewie różowy kolor, zalewamy zimną wodą.
3. Na dno garnka wkładamy chusteczkę, by słoiki nie pękły, nalewamy tyle wody by widoczne były tylko wieczka od słoika, gotujemy przez około 25 min.
4. Po zagotowaniu wyciągamy słoiki z garnka, sprawdzamy moc trzymania zakrętek, dokręcamy, odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy na parę godzin, by się zassały.
5. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

SMACZNEGO!!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3135

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
29

kuchareczka22

Ilosc dodanych przepisow:
186

mlemmlem

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
121

nena1911

Ilosc dodanych przepisow:
2

zinas

Ilosc dodanych przepisow:
3

dori12dori

Ilosc dodanych przepisow:
1