Przepisy kulinarne
Środa, 3 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa Magdalena Paszek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • 2 kg fasolki
  • 4 szklanki wody
  • 1 litr wody
  • 4 dag soli
  • 2-3 dag cukru
  • 2g kwasku cytrynowego

Fasolka szparagowa na zimę

Etapy przygotowania

   

Fasolkę umyć, odciąć konce, wrzucić do osolonej wody, gotować 2-4 minuty, odcedzić.

 

Z wody, soli, cukru i kwasku ugotować zalewę. Fasolkę układać w słoikach i zalac wrzacą zalewą. Słoiki od razu zamykac i pasteryzować w temp. 95 stopni przez 90 minut.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
05.8.2010

Czytałam gdzieś, że trzeba kilka razy wekować, jeśli się nie obgotuje fasolki przed włożeniem do słoików, a ta jest obgotowana.Choć sama nie robiłam, to się nie będę wymądrzać.

 
25.7.2009

Nie wekuję drugi raz:) z tego przepisu robiła moja mama a teraz ja i fasolka wychodzi dobra:) Pozdrawiam:)

 
21.7.2009

Mam pytanie .Nie wekujesz drugi raz ? Fasolka ma tendencję do fermentacji ( z tego co pamiętam to chodzi o jakiś rodzaj bakterii , które nie giną w pierwszej pasteryzacji ) . Żeby tego uniknąć dobrze jest po 3 dniach powtórzyć proces wekowania .Mamy wtedy gwarancję ,że fasolka nie popsuje się .Przy dodaniu kwasku cytrynowego nie bardzo wiadomo po otwarciu słoika czy kwaśny posmak jest wynikiem fermentacji czy kwasku .





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168