Przepisy kulinarne
Wtorek, 21 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

DZEM Z DYNI I POMARANCZY

DZEM Z DYNI I POMARANCZY LUSI
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 2 godzin

Składniki

  • 2 kg dyni makaronowej,
  • 1,5 kg cukru,
  • 8 pomarańczy

Znakomity dżem, w smaku nie ma sobie równego!

Etapy przygotowania

Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarancze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dzemów mozna dać połowę startej skórki).
Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin.
Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąc, odwrócić do góry dnem.
Z podanej porcji wyszło mi 8 słoików po 250ml.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210