Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43601
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

DZEM Z DYNI I POMARANCZY

DZEM Z DYNI I POMARANCZY LUSI
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 2 godzin

Składniki

  • 2 kg dyni makaronowej,
  • 1,5 kg cukru,
  • 8 pomarańczy

Znakomity dżem, w smaku nie ma sobie równego!

Etapy przygotowania

Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarancze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dzemów mozna dać połowę startej skórki).
Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin.
Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąc, odwrócić do góry dnem.
Z podanej porcji wyszło mi 8 słoików po 250ml.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1061

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!