Przepisy kulinarne
Sobota, 20 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44431
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

DZEM Z DYNI I POMARANCZY

DZEM Z DYNI I POMARANCZY LUSI
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 2 godzin

Składniki

  • 2 kg dyni makaronowej,
  • 1,5 kg cukru,
  • 8 pomarańczy

Znakomity dżem, w smaku nie ma sobie równego!

Etapy przygotowania

Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarancze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dzemów mozna dać połowę startej skórki).
Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin.
Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąc, odwrócić do góry dnem.
Z podanej porcji wyszło mi 8 słoików po 250ml.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962