Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowy ketchup

 Domowy ketchup Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 20

Składniki

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Domowy ketchup - sos do mięs i wędlin robiony w domu.

Etapy przygotowania

Domowy ketchup

Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotować, gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło.
Gorący domowy ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.
Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.

Taki domowy ketchup może być idealnym zamiennikiem ketchupu ze sklepu, gdzie czasem nie wiadomo, co jest w środku. Także warto samemu przygotować domowy ketchup . Nie jest to skomplikowane!

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210