Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Botwinka pasteryzowana

Botwinka pasteryzowana
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 4-5 pęczków młodych buraczków ćwikłowych
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól
  • 1-2 ząbki czosnku

Etapy przygotowania

■ 4–5 pęczków młodych buraczków ćwikłowych z liśćmi oczyścić. Odciąć najstarsze zewnętrzne liście i przyciąć końce korzeni. Starannie umyć i osączyć. Pokroić drobno razem z liśćmi, włożyć do garnka.

■ Zagotować 1 l wody z dodatkiem 2 łyżeczek kwasku cytrynowego oraz łyżeczki soli. Buraczki zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia około trzech minut. Przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików (dostosowanych pojemnością do jednorazowego użycia).

■ Do każdego słoika włożyć po 1–2 obrane ząbki czosnku. Słoiki zamknąć. Pasteryzować botwinkę 20 minut w temperaturze 95°C. Ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nie straciła koloru.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210