Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 6 Lipca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44900
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przetwory

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Botwinka pasteryzowana

Botwinka pasteryzowana
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 4-5 pęczków młodych buraczków ćwikłowych
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól
  • 1-2 ząbki czosnku

Etapy przygotowania

■ 4–5 pęczków młodych buraczków ćwikłowych z liśćmi oczyścić. Odciąć najstarsze zewnętrzne liście i przyciąć końce korzeni. Starannie umyć i osączyć. Pokroić drobno razem z liśćmi, włożyć do garnka.

■ Zagotować 1 l wody z dodatkiem 2 łyżeczek kwasku cytrynowego oraz łyżeczki soli. Buraczki zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia około trzech minut. Przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików (dostosowanych pojemnością do jednorazowego użycia).

■ Do każdego słoika włożyć po 1–2 obrane ząbki czosnku. Słoiki zamknąć. Pasteryzować botwinkę 20 minut w temperaturze 95°C. Ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nie straciła koloru.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3094

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
10

gosia47-47

Ilosc dodanych przepisow:
27

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
10

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
181

dudi752

Ilosc dodanych przepisow:
1

DanCake

Ilosc dodanych przepisow:
1