Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Uszka do barszczu

Uszka do barszczu
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki

  • 25 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.

Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.

Ciasto na uszka i kołduny
Przygotowanie: 25 minut
Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli

Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło.

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393