Przepisy kulinarne
Środa, 24 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44193
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przekąski

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Uszka do barszczu

Uszka do barszczu
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 5 minut

Składniki

  • 25 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.

Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.

Ciasto na uszka i kołduny
Przygotowanie: 25 minut
Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli

Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło.

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2938

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207