Przepisy kulinarne
Sobota, 26 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44005
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie

Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie Thermuthis
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas zapiekania: 2 godzin

Składniki

  • 2 kg żeberek
  • 1 butelka ketchupu Pudliszki łagodnego
  • 1 butelka ketchupu Pudliszki pikantnego
  • 4 duże cebule
  • 4 łyżki miodu
  • olej
  • przyprawa do natarcia żeberek np. Vegeta,lub inna specjalna
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • oregano

Pyszne żeberka zapiekane z ketchupem(!) i miodem. Proste do zrobienia!

Etapy przygotowania

Żeberka umyć i pokroić na typowe kawałki ( cięcie między żebrami).
Natrzeć Vegetą lub inną przyprawą ( np.Kamis "Żeberka Barbecue"), ewentualnie posolić i popieprzyć
Obsmażyć każdy kawałek na patelni, zrumienić z obu stron.
Żeberka układać ścisło w dużym, żaroodpornym naczyniu.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, usmażyć na patelni z olejem pozostałym po mięsie.
Podsmażoną cebulę położyć na żeberkach.
Ketchupy wymieszać ze sobą, dolać trochę wody, żeby je rozrzedzić (można po prostu wypłukać wodą butelki po ketchupie).
Dodać do ketchupów miód i najlepiej podgrzać całośc, żeby mieć pewność, że miód się rozpuścił.
Do powstałego sosu dosypać łyżkę oregano.
Zalać sosem ketchupowo-miodowy żeberka.
Zapiekać w piekarniku niecałe 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Ketchup może zniechęcać, ale są naprawdę pyszne!!!
Koniecznie ketchup Pudliszki, inne się nie sprawdzają!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194