Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43601
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym nino
Dodane przez:
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 35 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • PULPETY:
  • 0,5 KG MIĘSA MIELONEGO (WIEPRZOWE, WIEPRZOWO-WOŁOWE LUB MIELONKA INDYCZA)
  • 1-2 JAJA
  • BUŁKA TARTA
  • SÓL, PIEPRZ, PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO, SUSZONA NATKA PIETRUSZKI
  • EWENTUALNIE CEBULA
  • SOS:
  • 1 LITR WODY
  • KOSTKA ROSOŁOWA (ROSÓŁ LUB BULION)
  • DUŻY PĘCZEK KOPERKU
  • 250 ML ŚMIETANKI KREMOWEJ (30%)
  • SÓL

PROSTY, SZYBKI I SMACZNY OBIADEK DLA KAŻDEGO!

Etapy przygotowania

   

MIĘSO MIELONE DOKŁADNIE WYMIESZAĆ Z JAJKIEM I PRZYPRAWAMI, WEDŁUG UZNANIA (MOŻNA DODAĆ RÓWNIEŻ DROBNO POKROJONĄ CEBULKĘ SUROWĄ LUB PRZESMAŻONĄ – WERSJA OSTRZEJSZA) I Z BUŁKĄ TARTA – ILOŚĆ ZALEŻY OD WILGOTNOŚCI MIĘSA, TAK ABY ŁATWO MOŻNA BYŁO KULECZKI (PULPETY) TROSZKĘ WIĘKSZE NIŻ ORZECH WŁOSKI, KULECZKI WRZUCAMY NA GORĄCY BULION (ZROBIONY WEDŁUG PRZEPISU Z KOSTKI ROSOŁOWEJ) LUB ROSÓŁ (KTÓRY ZOSTAŁ Z POPRZEDNIEGO DNIA).

W MIĘDZYCZASIE DROBNO SIEKAMY UMYTY KOPEREK.

UGOTOWANE PULPETY WYCIĄGAMY Z WYWARU.

2 ŁYŻKI MĄKI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPTĄ SOLI I ZALEWAMY CHOCHELKĄ GORĄCEGO BULIONU. WLEWAMY DO RESZTY BULIONU I GOTUJEMY. JAK WYWAR ZGĘSTNIEJE DODAJEMY KOPEREK I SOLIMY DO SMAKU.

NASTĘPNIE DO SOSU WKŁADAMY PULPETY I PODGRZEWAMY (JUŻ NIE GOTUJEMY).

PODAJEMY Z ZIEMNIAKAMI – PUREE.

PULPETY DROBIOWE BEZ DODATKU CEBULI SĄ IDEALNE M.IN. DLA OSÓB Z CHOROBĄ WRZODOWĄ ŻOŁĄDKA.

SOS KOPERKOWY MOŻEMY RÓWNIEŻ WYKORZYSTAĆ DO JAJ UGOTOWANYCH NA TWARDO LUB SZTUKI MIĘSA DROBIOWEGO (UGOTOWANY FILET Z KURCZAKA LUB INDYKA).  

SMACZNEGO :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
07.6.2011

Dwie uwagI; 1. jak długo takie pulpety się gotuje? (z reguły smażę, ale pora na coś zdrowszego);2. na litość boską, czy przepis napisany dużymi literami jest smaczniejszy? Bo na pewno bardzo źle się go czyta.

 
02.3.2010

Jakiś czas temu robiłam próbę z pulpetami w sosie koperkowo - pieczarkowym. Połączenie dwóch smaków dało super efekt.

 
15.10.2009

ja też dziś robie pulpeciki, ale moje inne przepisik wstawię :)





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1061

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!