Przepisy kulinarne
Czwartek, 18 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44180
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Placek po cygańsku

Placek po cygańsku  BBS
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 60 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu wołowego
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1/2 kg ziemniaków
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4 łyżki ostrego keczupu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Jedną cebulę i czosnek obrać, posiekać. Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć w rondlu na łyżce oleju. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dołożyć je do mięsa. Podlać bulionem, dusić na małym ogniu godzinę.

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na łyżce oleju i łyżce masła, dołożyć do mięsa pod koniec duszenia.

Drugą cebulę obrać. Ziemniaki obrać, opłukać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę odłożyć na kilka minut, dokładnie odcisnąć na gęstym sicie wyłożonym gazą, wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewać po 1/2 łyżki oleju, kłaść po 1/4 masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Na każdy placek nałożyć po porcji gulaszu, złożyć na pół. Na wierzchu położyć po łyżce keczupu i śmietany, posypać szczypiorkiem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
31.8.2012

Wlasnie przepis wyladowal w ulubionych. Rewelacja, jakie to jest proste.

 
03.9.2009

Warto spróbować:) super przepis!





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404