Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 545 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • FARSZ:
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag twarogu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • CIASTO :
  • 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
  • duże jajko

Klasyczne pierogi ruskie.

Etapy przygotowania

Farsz : cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na maśle. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami oraz twarogiem. Przyprawić.

Ciasto : mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę. Uformować kopczyk, w zagłębienie wbić jajko.

Stopniowo wlać niepełną szklankę letniej wody, cały czas mieszając składniki nożem. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut.

Ciasto rozwałkować cienko na grubość około 3 mm. Za pomocą dużej szklanki wyciąć krążki o średnicy 4–5 cm.

Na środku krążków ułożyć porcję farszu uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Krążki ciasta składać nad farszem mocno zaciskając brzegi.

Pierogi wkładać porcjami do osolonego wrzątku. Zamieszać, gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Wówczas dogotować jeszcze przez 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.

smacznego:)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
09.10.2008

To ulubione danie mojego teścia, więc jak będę chciała się wkupić w jego łaski, to napewno skorzystam z tego przepisu ;-) Osobiście za takimi pierogami nie przepadam.

 
09.10.2008

Wyglądają tak apetycznie! Tylko sporo przepisów gdzie trzeba zrobić ciasto, średnio mi wychodzi... Ale będę musiała się skusić, bo uwielbiam pierożki ruskie :)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210