Przepisy kulinarne
Wtorek, 22 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczony śledź po szwedzku

Pieczony śledź po szwedzku Literat
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki

  • ok. 1 kg małych śledzi lub szprotek,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 250 g świeżej wieprzowiny pokrojonej w paski,
  • 2 łyżeczki wody.
  • Ciasto:
  • 0,3 litra żytniej mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ok. 0,1 litra zimnej wody

Inny sposób na śledzia. Czasochłonny, ale warty grzechu.

Etapy przygotowania

Wyczyścić śledzie i nasolić. Pozostawić na kilka godzin, np. na noc, aby wchłonęły sól.
Wyłożyć śledzie w naczyniu żaroodpornym, przekładając paskami wieprzowiny. Polać odrobiną wody.
Zmiksować składniki ciasta i rozłożyć na rybie i mięsie tak, aby pokryło całość. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 2-3 godziny, żeby ryba wewnątrz ciasta była miękka.
Serwować gorące z plastrem masła.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.11.2009

tylko ciekawe czy ości są w nich





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212