Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczony śledź po szwedzku

Pieczony śledź po szwedzku Literat
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki

  • ok. 1 kg małych śledzi lub szprotek,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 250 g świeżej wieprzowiny pokrojonej w paski,
  • 2 łyżeczki wody.
  • Ciasto:
  • 0,3 litra żytniej mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ok. 0,1 litra zimnej wody

Inny sposób na śledzia. Czasochłonny, ale warty grzechu.

Etapy przygotowania

Wyczyścić śledzie i nasolić. Pozostawić na kilka godzin, np. na noc, aby wchłonęły sól.
Wyłożyć śledzie w naczyniu żaroodpornym, przekładając paskami wieprzowiny. Polać odrobiną wody.
Zmiksować składniki ciasta i rozłożyć na rybie i mięsie tak, aby pokryło całość. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 2-3 godziny, żeby ryba wewnątrz ciasta była miękka.
Serwować gorące z plastrem masła.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.11.2009

tylko ciekawe czy ości są w nich





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36