Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 20 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44219
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 80 dag wieprzowiny (karkówki lub łopatki) bez kości
  • 40 dag wołowiny bez kości (tez najlepiej z łopatki)
  • duża cebula
  • jajko
  • 4 łyżki tartej bułki lub sucha kajzerka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • cząber lub majeranek
  • łyżka sklarowanego masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Wbić jajko, wsypać tartą (lub namoczoną i odciśniętą) bułkę i natkę pietruszki. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki wody.

Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym masłem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.

Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut. Mocno rozchylić pergamin, rozsmarować na klopsie (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piec odkryty jeszcze 15–20 minut, by pięknie się zrumienił. Podawać gorący, pokrojony w plastry, z ziemniakami i surówką.

PAMIĘTAJ !
Dobre mielone, to mięso świeże, aromatyczne, dość chude z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej zemleć je samemu lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.

Klops można wzbogacić, wkładając w środek jajka ugotowane na twardo. Uformowany klops można również zawinąć w płat kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, posmarować roztrzepanym żółtkiem i upiec.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
08.9.2012

Próbowałam - jest PYCHA !!!!

 
04.11.2009

wypróbuję na święta, dodaję do ulubionych





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
71

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
233