Przepisy kulinarne
Sobota, 2 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Moskole, czyli placki po góralsku

Moskole, czyli placki po góralsku A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 18 minut
Kaloryczność: 475 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Placki ziemniaczane po góralsku.

Etapy przygotowania

■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

■ Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko.

■ Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na
plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm.

■ Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco ze  zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.

smacznego:)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
09.10.2008

Jadłam kiedyś moskole z masłem czosnkowym. Pamiętam, że próbowałam też wersję mniej kaloryczną i upiekłam je w piekarniku. Też były bardzo smaczne.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393