Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43601
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Lazania z kurczakiem

Lazania z kurczakiem  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 10 minut
Kaloryczność: 670 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • opakowanie lazanii (50 dag)
  • Sos beszamelowy:
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • nadzienie:
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 25 dag brokułów
  • cukinia
  • 3 kolorowe papryki
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów
  • kostka bulionu warzywnego
  • 25 dag mozzarelli
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut.

Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
01.12.2009

Kolorowe i apetyczne, a sos beszamelowy jest ok do lazanii

 
30.11.2009

Lazanie z beszamelem jeszcze nie jadłam. Trzeba wypróbować:)

 
30.11.2009

uwielbiam lazanie:)





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1061

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!