Przepisy kulinarne
Piątek, 19 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44429
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Lasagne z mięsem i szpinakiem  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 35 minut
Kaloryczność: 520 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 16 płatów lasagne
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • tłuszcz do formy
  • SOS POMIDOROWY:
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • łyżka masła
  • cukier
  • sól, pieprz
  • FARSZ MIĘSNY:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • marchewka
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml czerwonego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • FARSZ SZPINAKOWY:
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 8 dag sera ricotta
  • łyżka oliwy
  • 4 posiekane liście szałwii
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2–3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 750 ml mleka
  • kawałek skórki cytrynowej

Etapy przygotowania

Sos pomidorowy : cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, wymieszać. Dusić 10 min.

Farsz mięsny : marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać, wraz z marchewką poddusić na maśle. Dodać mięso, smażyć 10 min. Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory, pietruszkę, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wlać bulion, wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farsz szpinakowy : szpinak umyć, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Odcedzić, dobrze osączyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak wymieszać z ricottą, szałwią, śmietaną, jajkiem, cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Sos beszamelowy : masło roztopić, dodać mąkę, lekko podsmażyć (nie rumienić). Cały czas mieszając wlać mleko, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.

Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, polać beszamelem, ułożyć warstwę szpinaku i znów płaty lasagne. Polać beszamelem i wyłożyć całość mielonego mięsa. Przykryć płatami lasagne, wlać resztę beszamelu. Na wierzchu ułożyć pozostały szpinak, resztę płatów. Zalać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.3.2010

smakowicie wygląda !

 
02.3.2010

jak pięknie i apetycznie wygląda :)))

 
27.10.2009

To fakt, pychotka! Ja jednak robię odwrotnie i daję dwie warstwy mięsa i jedną szpinaku! Polecam!





REKLAMA

Sonda

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962