Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Królik w sosie własnym

Królik w sosie własnym ejla
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 2

Składniki

  • porcja z królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • wegeta
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka mąki

Mięso z królika w sosie zachowuje swoją miękkość i jest bardzo delikatne.

Etapy przygotowania

1. Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

2. Czosnek pokroić i nadziać nim królika. Oprószyć pieprzem i wegetą.

3. Cebulkę posiekać.

4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i opiec królika z obu stron wraz z cebulką.

5. Po około 10 minutach podlać wodą.

6. Mięsko dusić jakieś 1,5 godziny, tak, aby było miękkie. Cały czas podlewać wodą, by się nie przypaliło oraz przyprawić do smaku.

7. Roztrzepać śmietanę z łyżką mąki.

8. Gdy mięsko będzie już miękkie dodać roztwór śmietany. Wymieszać, pozostawić do zagotowania i gotowe.

Podawać z ziemniakami i sałatką z buraków.

Smacznego :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
01.3.2010

Dawno nie robiłam królika. Najlepszy jest pasztet. W ogóle pycha mięsko.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194