Przepisy kulinarne
Środa, 3 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kluski na parze ( buchty, pampuchy, parowce)

Kluski na parze ( buchty, pampuchy, parowce) Aromatyczne inspiracje
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 500 g mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Mięciutkie i pulchne kluski z dzieciństwa :)

Etapy przygotowania

1. Przyrządzamy rozczyn tzn. w misce drożdże roztapiamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( ok. 10 minut).

2. Do garnka wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki. Garnek zasłaniamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce i trzymamy tak długo, żeby jego wielkość podwoiła się.

3. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków ( urosną jeszcze podczas parowania!) i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką.

4. Do dużego garnka nalać wodę, przykryć ścierką i przymocować ją za pomocą sznurka. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski na ścierkę i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu.

Jako dodatku można użyć: gęsty jogurt owocowy, mus owocowy, śmietanę, cukier, cynamon, powidła.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
11.7.2014

U nas w Czechach sa uwielbiane. Jednak, zawsze je nadziewamy, a to serem, marmolada, powidlami, orzechami, makiem, owocem itp. Na talerzu polewamy roztopionym maslem, posypujemy cukrem pudrem, cynamonem lub kakao, niekiedy jeszcze podsmazona na masle bulka tarta czy tartym twardym bialym serem. :)

 
25.6.2013

W wielkopolsce nazywają się pyzy.





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168