Przepisy kulinarne
Sobota, 1 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kluski łyżką kładzione

Kluski łyżką kładzione lexi27
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 szklanki mąki (szklanka 250 g)
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 szczypty soli
  • 30 dkg surowego boczku wędzonego
  • 1/2 pęczką szczypiorku
  • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia

Prosty i smaczny przepis na szybki obiad.

Etapy przygotowania

Boczek kroimy w drobną koste i podsmażamy goracym tłuszczu na złoty kolor.
Szczypiorek myjemy i siekamy.
Z mąki, jajek, soli i wody robimy łyżką stołową ciasto.
Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2 łyżeczki soli. Nad wrzącą wodą przechylamy miskę z ciastem i odrywamy łyżką po kawałku ciasta pamietając każdorazowo o zamaczaniu łyżi we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie sie kleic do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę,aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na gorący usmażony boczek i mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażmy około 5-10 minut.
Klski podajemy na gorąco posypane szczypiorkiem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
18.10.2010

super kluseczki:) pamietam je z dzieciństwa, jak moja babcia często na obiad robiła i musze powiedzieć,że przypomniałaś mi tamte czasy, bardzo odległe,dlatego też dzisiaj zrobiłam te kluseczki i są pyyyyyyszne:) dziękuję za "stary" przepis i pozdrawiam:)





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117