Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44441
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karp pieczony w pomarańczach

Karp pieczony w pomarańczach
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 490 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • karp (ok. 1 kg)
  • 5 łyżek masła
  • sok z 1 cytryny
  • 3 kromki chleba tostowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • pomarańcza
  • masło do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Sprawionego karpia osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem, na wierzchu i wewnątrz. Skropić sokiem z cytryny, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki.

Z chleba odkroić skórkę. Miąższ pokruszyć na drobne kawałeczki. Natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłożyć rybę.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć rybę, piec 30–40 minut w temp. 180°C.

Pomarańczę wyszorować, osuszyć i pokroić w plastry, usunąć pestki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na rybę. Podawać z wytworzonym sosem oraz plastrami pomarańczy.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282