Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karp pieczony w pomarańczach

Karp pieczony w pomarańczach
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 490 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • karp (ok. 1 kg)
  • 5 łyżek masła
  • sok z 1 cytryny
  • 3 kromki chleba tostowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • pomarańcza
  • masło do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Sprawionego karpia osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem, na wierzchu i wewnątrz. Skropić sokiem z cytryny, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki.

Z chleba odkroić skórkę. Miąższ pokruszyć na drobne kawałeczki. Natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłożyć rybę.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć rybę, piec 30–40 minut w temp. 180°C.

Pomarańczę wyszorować, osuszyć i pokroić w plastry, usunąć pestki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na rybę. Podawać z wytworzonym sosem oraz plastrami pomarańczy.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!