Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kaczka z jabłkami i żurawinami

Kaczka z jabłkami i żurawinami  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 100 minut
Kaloryczność: 540 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • kaczka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 jabłka
  • ew. ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • 5 dag tartej bułki
  • jajko
  • 15 dag żurawin
  • łyżka posiekanej natki limbir, goździki, biały pieprz
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Kaczka z jabłkami , w niektórych domach nie ma Świąt bez kaczki z jabłkami. Kaczka z jabłkami  i żurawiną to idealne danie np na Wielkanoc.

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i ew. rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Farsz: żurawiny opłukać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać tartą bułkę, 10 dag żurawin, natkę, przyprawić imbirem, goździkami i białym pieprzem, wymieszać, ostudzić. Jajko roztrzepać, wlać do masy, wymieszać.

Farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczką. Skórę ponakłuwać widelcem, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, podlać wodą, piec 1 godzinę 40 min w 180 C. Podlewać wytwarzającym się sosem.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, na środku ułożyć po 1/2 łyżeczki żurawin. Jabłka włożyć do brytfanny na 15 minut przed końcem pieczenia.

Kaczka z jabłkami  gotowa.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238