Przepisy kulinarne
Środa, 26 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44350
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Forszmak

Forszmak
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia: 40 minut

Składniki

  • Wędlina:kiełbasa,szynka,schab,boczek - to co mamy pod ręką
  • 2 - 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cenula
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykorzystanie resztek wędliny np po świętach.

Etapy przygotowania

Wędlinę kroimy w tzw słupki długości ok.1 cm,podsmażamy krótko na odrobinie tłuszczu,przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem /lub rosołem/ tak aby przykryć wędlinę.
Cebulkę kroimy w małą kostkę ,obsmażamy przez moment i dodajemy do garnka.
Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
Potrawę przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
W tym czasie kroimy ogórki również w słupki,dodajemy do wędliny.
Dusimy do czasu aż ogórki będą miękkie.
Następnie dodajemy niewielka ilośc koncentratu pomidorowego,nie za dużo żeby potrawa nie była zbyt kwaśna - to zalęzy od gustu.Można też dodać łyżkę śmietany - wymieszać i doprawić pieprzem,Ostrożnie z solą bo wędliny są bardzo słone i nie zawsze trzeba dosalać.
Konsystencja forszmaku musi być taka jak np flaków - czyli gęsta.
Smak kwaśno-ostry.

Podajemy jako danie samodzielne we flaczarkach - do pieczywa lub jako danie obiadowe do kaszy
gryczanej co preferuje moja rodzina.
Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
20.4.2009

i ja tak samo jak ty robie forszmak

 
18.4.2009

Dzięki za przepis :)





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2959