Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44053
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Boeuf strogonow

Boeuf strogonow
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 15 minut
Kaloryczność: 260 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szklanka śmietany
  • łyżka zmielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

To słynne danie zostało wymyślone dla rosyjskiego arystokraty przez kucharza z francji. dzięki swej prostocie weszło do kanonu światowej kuchni

Rosja zawsze przyciągała francuskich mistrzów kuchni, najwięcej pojawiło się ich w czasie wojen napoleońskich. Jednym z nich był Pierre de Grand, który pracował dla Aleksandra Strogonowa (czytaj Stroganowa), potomka uszlachconej w XVIII wieku kupieckiej rodziny. Aleksander (1733-1811) był mecenasem sztuki i członkiem Rady Państwa, ale nieśmiertelność przyniosło mu danie, które stało się specjalnością jego gościnnego domu. W wersji klasycznej przyrządza się je z mięsa wołowego najlepszego gatunku (polędwicy lub rostbefu), pokrojonego w paski, smażonego z cebulą na gorącym tłuszczu i zabielonego śmietaną.

Jak to zrobić

Mięso pokroić na paski grubości około 1 cm i długości 4 cm. Oprószyć mąką, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w talarki. Podsmażyć na łyżce masła, dodać przecier pomidorowy, wymieszać.

Pozostałe masło rozgrzać, obsmażyć mięso, stale mieszając. Dodać cebulę, wlać bulion. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut. Pod koniec dodać paprykę i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.

Śmietana Nim dodamy śmietanę, wymieszajmy ją z kilkoma łyżkami ciepłego sosu, aby się nie zwarzyła.

Najlepszym dodatkiem są kładzione kluski, ryż lub świeża bułka.

WARTO WIEDZIEĆ
Strogonow z polędwicy podajemy od razu; zbyt długo duszona polędwica twardnieje. Przyrządzony z rostbefu można odgrzewać.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
19.9.2010

Będąc kiedyś na wakacjach zamówiłem strogonoffa, którego smak pamiętałem długie lata. Niestety nie udało mi się samemu nawet zbliżyć do tamtego dania. Po latach dowiedziałem się, że sekret pamiętnego dania tkwił w mięsie... otóż była do KONINA!Natomiast z tego przepisu korzystałem kilkakrotnie i bardzo mi smakowało. Ponieważ jednak lubię eksperymentować dodaję szklaneczkę czerwonego wina przy duszeniu mięska, czasem kilka pieczarek a ostatnio nawet (nie wiem czy to nie profanacja) małego kiszonego ogórka :)Wersja pikantniejsza, z wkrojoną papryczką chili też jest jazzy!Pozdrawiam





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36