Przepisy kulinarne
Niedziela, 20 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43576
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Napoje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wykwintny kompot z suszu

Wykwintny kompot z suszu  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 245 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • 5 dag suszonych gruszek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

Etapy przygotowania

Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.

Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.

Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

 

Inne przepisy na Wigilię


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
21.12.2009

U nas też jest taki kompocik,uwielbiam go,ale musi być dobrze schłodzony bo ciepły mi nie smakuje:)5

 
21.12.2009

Teoretycznie można go ugotować o każdej porze roku.Ale nigdy nie smkuje tak dobrze,jak tego dnia- w Wigilię.U mnie nigdy go nie brakuje podczas wieczerzy.

 
21.12.2009

uwielbiam taki kompot, cały rok na niego czekamy:)





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!