Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Napoje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 54 tygodni

Składniki

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 l spirytusu 80%

Etapy przygotowania

Owoce umyć, osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3–4 miesiące.

Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2–3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców.

Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć, odstawić na 2–3 dni, od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły.

Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 5–6 miesięcy.

Nalewka powinna mieć piękny rubinowy kolor.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167