Przepisy kulinarne
Wtorek, 31 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Napoje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 54 tygodni

Składniki

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 l spirytusu 80%

Etapy przygotowania

Owoce umyć, osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3–4 miesiące.

Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2–3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców.

Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć, odstawić na 2–3 dni, od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły.

Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 5–6 miesięcy.

Nalewka powinna mieć piękny rubinowy kolor.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114