Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • duzy płat zeberek wieprzowych.. mi wyszlo 5 kawałków
  • opakowanie kapusty kiszonej (o,5 kg)
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ok. 0,75 do 1 l bulionu
  • sol
  • pieprz
  • czerwona papryka słodka i ostra
  • lisc laurowy
  • ziele angielskie
  • oliwa/olej

Ulubiony nasz sposób na żeberka. Polecam. Idzie jesien wiec czas na takie dania.

Etapy przygotowania

Na rozgrzany tłuszcz daje zeberka przyprawione solą, pieprzem i papryka i smaże z
kazdej ze stron do mocnego zrumienienia. Kapuste odcedzam, płukam i zalewam woda
na czas smazenia sie zeberek. Żeberka zdejmuje z patelni odkładam na bok. Na tej samej patelni na tym tłuszczu smaże cebulę pokrojona w kostke. Cebule zdejmuje z patelni. Kapuste odcedzam troche kroję jak jest długa i wrzucam na tłuszcz ze smażenia sie zeberek i cebuli. Przyprawiam pieprzem, papryką, liściem i zielem. mieszam i smaże przez jakies 5 minut. Dodaje cebule usmazoną. Mieszam. Podlewam połowa bulionu i dusze. Dodaje pokrojone w kostke pieczarki oraz drobno pokrojone jabłko (ono całkowicie w trakcie obróbki potrawy zniknie oddajac tylko swój smak i wzbogacając potrawe). chwile to razem mieszam, ewentualnie przyprawiam kapuste. Dodaje zeberka, mieszam. podlewam reszta bulionu. W miedzyczasie mam juz podgrzany piekarnik na 180st. Potrawe przekładam do naczynia żaroodpornego albo jakiejs brytfanki. Na spod naczynia kłade warstwę kapusty na to daje zeberka i przykrywam wszystko szczelnie pozostała kapusta z sosem. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika na jakas 1h do 1h i 20 minut w zaleznosci od wiekosci i ilosci żeberek. W trakcie mozna delikatnie przemieszac górna warstwe kapusty. I gotowe. Zeberka sa miękkie ze same odchodza od kosci.
Mozna uzyc do tego w połowie tez kapusty świezej jesli taka mamy. Wtedy wystarczy ją poszatkowac i razem z kiszoną na tym samym etapie dac razem. Niektorzy wrzucaja
jeszcze suszone śliwki ja nie daje bo u mnie nie lubia ale nie mam nic przeciwko.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36