Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Żeberka duszone w pachnącym sosie

Żeberka duszone w pachnącym sosie Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas duszenia: 2 godzin
Ilość porcji: 6

Składniki

  • ok. 1-1,5 kg chudych, wieprzowych żeberek
  • 3-4 dość duże cebule
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego, granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka majaranku suszonego, otartego
  • 2 duże liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 duża łyżka proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)
  • 1-2 łyżki mąki

Żeberka duszone! Gdy dostaniemy chude żeberka, możemy je udusić z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Etapy przygotowania

Żeberka duszone  - mięciutkie mięso w pachnącym sosie jest pyszne!

Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natrzeć solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawić, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.

Cebulę obrać, pokroić w grube półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyć do rondla. Na tę samą patelnię wlać pozostały olej, zrumienić na nim cebulę, na koniec podlać ją 1-1,5 szklanki wody i dusić chwilę aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelać całość na żeberka .

Dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodać proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu, dusić jeszcze ok.10 min. Podawać najlepiej z kaszą i dodatkiem surówki. Staram się udusić żeberka na kilka godzin przed podaniem i kiedy sos trochę przestygnie zbieram, za pomocą łyżki, ew. nadmiar tłuszczu z jego powierzchni. Do natarcia mięsa używam granulowanego czosnku bo świeży w czasie obsmażania mięsa przypala się i gorzknieje.

Pyszne duszone żeberka  będą smakować każdemu!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194