Przepisy kulinarne
Środa, 27 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44081
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łopatka pieczona.

Łopatka pieczona. msewka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 5 godzin
Czas pieczenia: 100 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • rękaw do pieczenia

Pyszne mięsko na obiad lub do pieczywa zamiast wędliny.Skład ziół pochodzi z przepisu Pyzy .

Etapy przygotowania

Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230