Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44198
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kurczak w sosie koperkowym :

Kurczak w sosie koperkowym : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas gotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 całe udka z kurczaka ( lub piersi jak kto woli )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera ( wielkości małej marchewki )
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • ½ szklanki pokrojonego koperku

Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.

Etapy przygotowania

   

Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.

 

Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
06.7.2009

pyszny jest ten sos nie tylko do kurczaka...

 
01.7.2009

uwielbiam kurczaczka! I jeszcze w sosiku koperkowym!





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
208

Ilosc dodanych przepisow:
405