Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 1 kg mięsa gulaszowego
  • 10 dkg smalcu
  • 2 duże cebule
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy jak do gulaszu (
  • przyprawy według uznania: soli i pieprzu, paprykę: słodka, ostrą , majeranek, czasem cząber, ziele angielskie(6szt.) i liść bobkowy(3szt.)
  • kluski:
  • ziemniaki
  • maka ziemniaczana
  • jajko

Bogracz z kluseczkami - smacznie

Etapy przygotowania

Jak zrobić pyszny bogracz ?  Bogracz nie jest trudny, dlatego wart robić bogracz

A bogracz  z kluseczkami to po prostu palce lizać.

Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu. 
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.

Bogracz  gotowy.

Kluski śląskie.
Ugotować ziemniaki przecisnąć przez praskę w misce podzielić na cztery do jednej części dodać mąki ziemniaczanej i jedno jajko zagnieść i ugotować małe kluseczki

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210